Cum folosim nucile in prevenirea cancerului de san

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, November 21, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru nucul

Medicii spun că alimentatia este extrem de importantă atât în prevenția, cât și vindecarea bolilor. De exemplu, cancerul la sân este cea mai răspândită formă de cancer la femei atât în Romania, cât și în străinătate. Din fericire, însă, aceasta boala poate fi prevenita daca sunt urmate o serie de reguli simple. Stiati, spre exemplu, ca includerea nucilor in alimentatia zilnica tine departe aceasta boala?

Nucile sunt bogate in steroli, niste compusi care sunt foarte eficienti in prevenirea bolilor cronice, inclusiv a cancerului. Consuma zilnic nuci, insa nu in cantitati mari, combina-le cu multe legume si fructe. Pe langa steroli nucile sunt bogate si in acizi grasi care previn bolile cardiovasculare. Medicul Andreea Fleancu, medic primar radiologie-imagistică medicală, a răspuns celor mai importante întrebări pentru a afla din timp dacă suferi de această maladie.

În depistarea cancerului la sân e mai utilă mamografia față de ecografie?

„Niciuna față de cealaltă. Ele se completează, nu se suprapun. Aș recomanda oricărei paciente de peste 20 de ani să înceapă să apeleze la o ecografie mamară, o dată pe an. Aceasta este metoda de elecție până în 40 de ani.”

Cât de importantă este palparea?

„Durerea. Pacienta spune: nu am simțit nimic la palpare. Palparea și durerea apar într-un stadiu mai avansat al bolii. Este foarte adevărat că palparea are utilitatea ei, dar depistează boala într-un stadiu un pic mai avansat. Există perioade de timp când ecografia este de plină intenție. Ecografia este cea care vede nodulul.

O mamografie folosește radiația X. Radiația X într-o cantitate mică, grad de nocivitate scăzut. Pacientele se feresc de mamografie pentru că se realizează prin presarea sânului. Este suportabil, orice pacientă poate să o facă după 40 de ani, o dată pe an.”

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum folosim nucile in prevenirea cancerului de san