Cum fentam astenia de primavara

Posted by Alin Marinescu on Saturday, March 10, 2018 Under: Stiri din Sanatate

In aceasta perioada, mai mult ca oricand, organismul are nevoie de “intariri”. Simptomele asteniei pot varia de la forme usoare precum lipsa de tonus psihic si fizic, nervozitate, greutate in concentrare si pot ajunge la adevarate depresii. Dr. Vera Daghie, consilier in probleme de nutritie, ne spune cum putem ocoli astenia si care sunt vitaminele si mineralele de care avem nevoie in acest sezon.

“Abuzati” de urzici, stevie, leurda, spanac, salata verde, ruccola, praz, varza, telina, lamai, kiwi, fructe de padure (chiar daca sunt congelate), este sfatul specialistului in aceasta perioada. Alimentatia este foarte importanta, asadar consumati fructele intregi si mai rar sub forma de fresh-uri (asa nu ne vom priva de vitaminele si fibrele aflate din pulpa si coaja; avem de castigat si din punct de vedere caloric). Nu ocoliti sucurile din legume cu multa verdeata in loc de supe. Alegeti condimente tonice si energizante precum leusteanul, patrunjelul, busuiocul, maghiranul, rozmarinul. Respectati orele de somn si perioadele „normale” de somn ( 22:00/23:00-06:00/07:00). In cazuri de stari acute de oboseala, astenie, apatie se pot folosi si suplimente naturale asa cum sunt uleiul de catina, laptisorul de matca, coenzima Q10 forte din uleiul de catina, ulei de somon. Iata cele mai importante vitamine si minerale de care organismul are nevoie in aceasta perioada!

Magneziul creste imunitatea, influenteaza buna functionare a sistemului muscular, are rol benefic in activitatea cerebrala. Il gasim in: salata verde, ruccola, ceapa verde, urzici, leurda, stevie, seminte, fructe oleaginoase (caise, prune, smochine, stafide), naut, linte, fructe de mare, cereale integrale.

Fierul e esential in producerea de energie si in fortifierea sistemului imunitar. Este un mineral foarte util in oboseala, astenie, caderea parului. Absorbtia fierului este mai eficienta daca se asociaza cu consumarea concomitenta a vitaminei C. Il gasim in: fasole boabe, galbenus de ou, spanac, sfecla, patrunjel, leurda, stevie, fructe oleaginoase. 

Vitamina C are actiune antioxidanta si antitoxica, ajuta la absorbtia si fixarea fierului in organism, deci este foarte utila in anemii. Asigura o buna imunitate a organismului, ferindu-l de raceli. O gasim in: ardei iuti, loboda, lamaie, spanac, vinete, sfecla rosie, macese, coacaze, afine, telina, ceapa, rodii, patrunjel, praz, papadie, fasole verde.

Zincul este un puternic antioxidant ce poate preveni multe forme de cancer. Regleaza nivelul de vitamina A si ajuta la buna functionare a pancreasului. Il gasim in: peste, stridii, scoici, cereale integrale. Vitamina B12 este foarte indicata in starile de oboseala fizica, psihica si intelectuala. O gasim in: peste gras (somon, scrumbie) sau slab, pateu de ficat, somon fume, produse lactate.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum fentam astenia de primavara