Cum evitam vizitele de urgenta la medicul stomatolog

Posted by Alin Marinescu on Sunday, April 22, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Nimeni nu isi doreste vreo urgenta stomatologica in timpul perioadelor libere, deoarece astfel de situatii ne pot umbri zilele de relaxare alaturi de familie si pentru ca poate fi greu de gasit un cabinet stomatologic deschis.

Cei mai multi dintre noi speram ca ne va ocoli un astfel de ghinion, dar este foarte bine sa ne pregatim din timp pentru a nu fi neplacut surprinsi si pentru a avea un plan de iesire cu bine din situatia delicata. Doctorul Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, explica pentru cititorii Ziare.com care pot fi cele mai comune urgente stomatologice si ce e bine sa facem in fiecare caz.

1. Fracturarea sau ciobirea unui dinte
Acest lucru se poate intampla fie din cauza unui aliment tare (o coaja de nuca din cozonac, spre exemplu, sau un sambure), fie prin cadere sau lovire in timpul practicarii unui sport sau prin folosirea dintilor pe post de intrumente (desurubat, desfacut sticle, taiat obiecte etc).

Atitudinea recomandata difera in functie de dimensiunea fracturii: cu cat este mai mare si mai apropiata de nerv, cu atat mai repede trebuie sa ne prezentam la cabinetul dentar, pentru a proteja dintele si pentru a netezi marginile neregulate si taioase ale fracturii. Daca au fost ranite si gingia sau osul, in functie de dimensiunea ranii si a sangerarii, va fi necesar un tratament antibacterian si antiinflamator.

2. Caderea unei lucrari
Daca exista o lucrare cimentata provizoriu, este indicat ca aceasta sa fie cimentata definitiv inainte de plecarea in vacanta. Daca lucrarile sunt mai vechi, este important ca acestea sa fie inlocuite periodic (la 7-10-15 ani), deoarece gingiile se retrag in mod natural, radacina dintelui se poate expune si caria, iar cimentul se poate "spala" (dizolva). Controlul stomatologic periodic poate preveni o astfel de situatie.

3. Durerea dentara
Deoarece multe dintre cariile dentare apar intre dinti si nu sunt vizibile ochiului necunoscator, iar altele, aflate pe suprafata pe care mestecam, par o dunga neagra subtire, dar de fapt sapa in profunzime fara sa ne dam seama, controlul stomatologic periodic ajuta la depistarea si tratarea lor din timp, inainte de a ajunge la nerv si a produce durere.

4.Dezlipirea unui bracket
Pentru purtatorii de aparat dentar fix, consumarea alimentelor dure trebuie evitata pentru a nu dezlipi vreun bracket. Disconfortul provocat de capatul sarmei poate fi ameliorat prin indoirea ei usoara sau prin folosirea de ceara de protectie recomandata sau primita de la medicul ortodont.

Spre deosebire de alte urgente medicale, cele stomatologice nu ne pun in pericol viata. In plus, fiecare dintre noi avem un prag de rezistenta la durere diferit, reactionam diferit in situatii de criza. Cel mai bine este sa ne pastram calmul, sa evaluam corect situatia si sa cautam ajutor de specialitate, fie la medicul nostru stomatolog, fie la cel mai apropiat cabinet dentar.

sursa: ziare.com

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum evitam vizitele de urgenta la medicul stomatolog