Cum depasim faza de platou in curele de slabire

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, July 24, 2018 Under: Stiri din Sanatate


Oricine a trecut printr-un program de scadere in greutate (prin aceasta intelegand combinatia dintre regim alimentar si efort fizic) a experimentat la un moment dat o faza de platou, in care greutatea s-a incapatanat sa nu mai scada nici un gram. Principalul motiv pentru care acest lucru se intampla este permanenta tendinta a organismului de mentine in echilibru raportul dintre aportul de energie si consumul de energie. Cu alte cuvinte, corpului nostru nu prea ii place sa scada in greutate. Mare noutate va spun... Dupa o scadere initiala, progresele se vor incetini si in cele din urma se vor opri, cu toate ca mentineti acelasi aport de nutrienti si acelasi nivel de aport fizic. Sau poate ca aceasta este problema. Haideti sa vedem!

Problema 1. Ati redus prea mult aportul de calorii. Atunci cand reduceti aportul caloric, corpul va raspunde printr-o reducere a ratei metabolice. Si in aceste conditii corpul va functiona normal, insa in cele din urma veti avea nevoie de tot mai putine calorii pentru a inhiba senzatia de foame, ceea ce va conduce la limitarea scaderii in greutate. Solutia: Mentineti aportul caloric sub valoarea necesarului caloric. Insa tineti cont ca un deficit mai mare de 700-1000 kcal face dificila mentinerea masei musculare.

Problema 2. Pierdeti treptat si masa musculara. Muschii ard grasimea si daca pierdeti muschi veti arde mai putin calorii. Tesutul muscular utilizeaza de cinci ori mai multe calorii decat tesutul adipos, astfel incat daca pierdeti masa musculara, metabolismul devine mai lenes si scaderea in greutate se opreste. Solutia: Pe langa regimul alimentar, trebuie sa faceti cat mai mult efort fizic (organizat). Exercitiile cu greutati reprezinta modul ideal prin care puteti sa va protejati masa musculara.

Problema 3. Chiar scaderea in greutate. Cum adica? Pai, chiar acesta era obiectivul initial. Nu scapati din vedere faptul ca odata ce ajungeti sa cantariti mai putin, necesarul caloric se reduce (corpul are nevoie de mai putina energie). Solutia: Din nou: programul de antrenament cu greutati. In acest fel va dezvoltati masa musculara, compensand intr-un mod excelent eliminarea tesutului adipos. Nu va fi nevoie sa faceti mari ajustari in privinta numarului total de calorii pe care il aduceti prin regimul alimentar.

Problema 4. Faza de adaptare se sfarseste. Atunci cand incepeti un nou program de exercitii, corpul raspunde facand numeroase modificari metabolice, ceea ce implica un consum caloric important. Insa intr-un anumit moment organismul nu se va mai adapta la solicitari, iar ca rezultat veti consuma mai putine calorii pentru aceeasi activitate. Solutia: Nu lasati corpul sa se obisnuiasca cu exercitiile. Mentineti perioada de adapatare modificand intensitatea, durata, frecventa si tipul de exercitii. Includeti in program antrenamentul cu intervale.

Problema 5: Eficienta exercitiilor. Cu cat faceti mai mult din ceva, cu atat deveniti mai buni in acel domeniu. Cu cat corpul devine mai eficient la antrenament, cu atat sunt consumate mai putine calorii. Sportivii antrenati consuma mai putine calorii decat cei neantrenati, pentru acelasi tip de antrenament (si la greutate corporala similara). Solutia: Aceeasi solutie ca si la problema 4: nu va obisnuiti cu exercitiile. Gasiti tot mereu alte metode a va antrena. Dupa doua saptamani de alergat pe banda, treceti pe bicicleta sau sariti coarda.

Problema 6: Antrenamentul excesiv. Daca va antrenati excesiv, la un moment dat organismul va raspunde reducand cantitatea de calorii pe care le ardeti in activitatile din restul zilei. Solutia: Acordati timp suficient refacerii. Daca va simtiti epuizati, luati o pauza de cateva zile sau reduceti intensitatea antrenamentelor.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum depasim faza de platou in curele de slabire