Cum corectam bruxismul (scrasnitul dintilor)

Posted by Alin Marinescu on Saturday, December 16, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru bruxismul

Bruxismul
sau scrasnitul din dinti este un obicei care ne poate da nu numai dureri de dinti, ci si batai de cap. Dintre persoanele care sufera de bruxism, majoritatea nu constientizeaza ca au aceasta problema, pentru ca scrasnitul se produce in timpul somnului.

Din pacate, specialistii spun ca bruxismul nocturn poate cauza probleme serioase atat dintilor, cat si tesuturilor gingival si osos din zona afectata. Cum ne dam seama daca suferim de bruxism si ce trebuie sa facem ca sa evitam efectele neplacute ale acestui obicei? Un specialist explica!

„Bruxismul este o tulburare de contractie a muschilor masticatori care apare de obicei in mod involuntar, ocazional, si dureaza perioade scurte de timp. Bruxismul diurn, pus de obicei pe seama stresului, poate fi controlat pentru ca suntem constienti de el. Cel nocturn apare din cauza unei probleme ocluzale, precum dinti abrazati, contacte premature; poate fi perceput de cei de langa noi care ne aud scrasnind in timpul somnului si are un impact mare asupra sanatatii zonei bucale“, ne spune dr. Adriana Celebidache, medic primar dentist si specialist estetica dentara in cadrul clinicii dentare minim-invazive Dentexcela3.

Semne de bruxism
Exista cateva semne care „tradeaza“ scrasnitul din dinti nocturn si care ar trebui sa ne trimita imediat la medicul stomatolog. „Daca pacientul observa fisuri in smalt, modificari de forma ale dintilor laterali, care par ”tociti”, sau ale dintilor frontali, care capata un aspect ”nivelat”, toate acestea insotite de sensibilitate dentara, dureri de cap sau in zona urechilor, eventual de o jena la nivelul articulatiei temporo – mandibulare, atunci e foarte posibil sa sufere de bruxism nocturn“, avertizeaza dr. Celebidache.

„Bruxismul poate avea drept rezultat deplasarea dintilor din alveole, iar atunci apare si riscul abceselor si infectiilor dentare, din cauza ca bacteriile patrund mai usor in zona respectiva“, completeaza medicul.

Chiar daca nu exista certitudini asupra cauzelor scrasnitului din dinti, un lucru e sigur: daca nu ajungi la timp in cabinetul dentistului, efectele se pot agrava.

Cum se corecteaza scrasnitul din dinti
Daca mergi la stomatolog in mod regulat, atunci medicul va constata cu usurinta posibilele modificari cauzate de bruxism si va putea interveni la timp. Cel mai simplu mod de a pune capat acestui obicei ramane insa gutiera nocturna, cu rolul de a reduce activitatea musculara la nivelul maxilarelor, atunci cand dormi. Aceste gutiere sunt personalizate si se realizeaza dupa mulajul dintilor de pe una din arcade. Prezenta gutierei va reduce presiunea muscaturii, protejand astfel dantura.

„Purtarea gutierei nocturne ajuta pacientul sa reduca impulsul involuntar – acel ”scrasnet”, uneori pana la disparitia sa completa. Acest lucru ne asigura ca dantura nu se va deteriora si mai mult ca urmare a acestui obicei, dar evident ca nu trateaza complicatiile provocate de bruxism. De acestea, trebuie sa ne ocupam prin mijloacele care ne stau la dispozitie la cabinet, in functie de problemele pe care le prezinta pacientul. Sfatul pe care il dau mereu pacientilor mei este sa faca controlul stomatologic periodic si sa solicite analize suplimentare de la medicul specialist in protetica, pentru ca toate afectiunile detectate din vreme se rezolva mai usor si asta e valabil si pentru bruxism“, spune specialistul.

Purtarea gutierei nu rezolva problemele de ocluzie, acestea putand fi corectate prin tratamente protetice si, eventual, ortodontice. „In ultiumul timp, datorita tehnologiei minim invazive, reabilitarea ocluzala poate fi realizata mult mai simplu prin aplicarea fatetelor no-prep si a coroanelor pe suport de oxid de zirconiu sau a celor Cad-Cam“, explica doctorul.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum corectam bruxismul (scrasnitul dintilor)