Cum conservam ardeii fara chimicale

Posted by Alin Marinescu on Monday, September 18, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru ardei conservat

Maestrul culinar Gina Bradea ne ofera detalii despre modul cum se pot pastra, pana la doi ani, ardeii grasi, fara sa fie nevoie de controversatii conservanti si aditivi alimentari.

Fara indoiala, traim vremuri in care globalizarea functioneaza din plin, iar gatitul s-a simplificat masiv pe fondul faptului ca ingredientele proaspete nu mai au caracter doar sezonier, fiind disponibile pe parcursul intregului an. Totusi, pretul ramane in continuare un element de luat in seama, dat fiind ca una este sa cumper legumele in plin sezon intern, iar alta este sa fie aduse de peste mar si tari.in atari conditii, nu putini sunt expertii culinari care considera, in continuare, ca pregatirea camarii pentru perioada de iarna este un lucru esential, mai ales pentru anumite sortimente de legume.

Un exemplu la indemana sunt ardeii grasi pentru umplut, pentru care va vom prezenta metodea de conservare prin uscare, beneficiind in acest sens de sprijinul bloggerului culinar Gina Bradea, detinatoarea unui dintre cele mai accesate portaluri de profil scrise in limba romana (pofta-buna.com).

Cateva lucruri preliminare 
Nu exista niciun dubiu ca vechea vorba romaneasca „cate bordeie, atatea obiceie" nu va disparea in veci, caci romanului ii place sa-si puna amprenta pe ceea ce face. De aceea, nici Gina Bradea nu se incapataneaza sa spuna ca metodele ei sunt infailibile si ca doar asa se pot pastra ardeii grasi peste iarna. Totul vine dintr-o traditie ce se cuvine a fi dusa mai departe, la urma urmelor. „Eu nu mai conserv decat arareori ardei pentru umplut, dar nu am renuntat definitiv la acest lucru. Parca ardeii conservati toamna au un gust mult mai bun decat cei cumparati iarna de la supermarket", spune Gina. in privinta pregatirii ardeilor grasi: li se scot cotoarele si nervurile din interior si sunt spalati bine de seminte.

Ardeii trebuie sa fie uniformi ca marime si sa nu fie atacati de insecte (foarte important), de boli sau sa fie loviti. Ardei uscati Este cea mai simpla metoda, cu inflexiuni de organic si arhaic deopotriva.

Se insira ardeii pe o ata, unul cate unul, folosind un ac. Pot fi perforati in partea jos, sau in lateral. „Ghirlandele" se atarna la loc ferit de ploaie sau roua, dar cu curenti de aer. Dureaza cateva zile pana se usuca bine, apoi se atarna undeva in camara. Mai exact intr-un loc racoros si intunecat, dar suficient de aerisit.

Inainte de folosire, se pun in apa rece, la hidratat, operatiune de dureaza circa 12-14 ore. Se umplu apoi normal.

sursa: adevarul

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum conservam ardeii fara chimicale