Cum comanzi vin la restaurant fara sa gresesti

Posted by Alin Marinescu on Monday, September 25, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru vin restaurant

Lista de vinuri din meniul restaurantelor iti da batai de cap? Alegerea unui vin bun este o sarcina dificila, mai ales daca va aflati intr-un local sofisticat. Nu este vorba doar de sentimentul de jena pe care l-ai putea avea, ci si de faptul ca printr-o combinare nefericita a mancarurilor cu vinul ai putea strica intreaga masa.

Pentru a nu fi pus intr-o situatia stanjenitoare cel mai bine este sa intrebi ospatarul sau sommelierul, acolo unde acesta exista. Daca stii ce fel de vin preferi si care este bugetul pe care il ai, ti se va indica cea mai buna varianta pentru tine.

Exista si alte variante prin care poti alegele vinul potrivit pentru meniul ales, fara sa intrebi si fara sa gresesti.

Una dintre solutii este sa citesti lista de vinuri inainte de a ajunge la restaurant. Majoritatea localurilor au meniurile pe site si poti sa te informezi inainte despre fiecare produs in parte. In restaurantele premium, vinurile ar trebui afisate in ordinea crescatoare a tariei alcoolice. Unele localuri au trecut la nivelul urmator si au inlocuit meniurile clasice cu tablete care le sugereaza clientilor si vinurile potrivite fiecarui preparat.

Puteti cauta lista cu recomandarea sommelierului, in cazul in care aceasta exista. Multe restaurante au, in afara listei obisnuite de vinuri, si o lista scurta pe care sunt incluse propunerile localului.

Daca sunteti mai multi la masa si nu va hotarati ce vin sa alegeti puteti sa comandati fiecare cate un pahar. In felul acesta incercati mai multe variante, dar trebuie sa intrebati inainte cand a fost deschisa sticla din care urmeaza sa vi se toarne vinul. Exista cazuri in care anumite vinuri se vand la pahar pentru a scapa de produse care nu sunt tocmai de cea mai buna calitate.

Nu va stresati cu privire la asocierea vinului cu mancarurile alese. Fiecare preparat are mai multe ingrediente, care se potrivesc cu vinuri diferite. Astfel, poti alege o bautura din categoria celor care completeaza bine orice bucate. Aceastea sunt mai acide si au o tarie alcoolica mai mica. Puteti alege Riesling, Chablis, Vinho Verde, Albariño, Grüner Veltliner, daca preferati vinul alb. Pentru cel rosu, Pinot Noir sau Chianti.

Unele restaurante au in lista de vinuri etichete care ti se pot parea exotice sau de neincredere. Cu toate acestea poti incerca vinuri din Grecia, Africa de Sud, Portugalia sau SUA si sa ai surprize placute.

Indiferent ce vei alege, trebuie sa fii sincer cu tine. Nu alege un vin doar pentru ca este la moda sau pentru ca iti suna bine. In principiu, tu stii daca apreciezi un vin sec sau unul dulce si trebuie sa iti indrepti atentia catre acel tip. 

sursa: gustarte.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum comanzi vin la restaurant fara sa gresesti