Cum au ajuns oamenii moderni sa dezvolte alergii

Posted by Alin Marinescu on Sunday, January 10, 2016 Under: Stiri din Sanatate

Imagini pentru alergii

Alergiile de care sufera omul modern provin din genele mostenite de la oamenii din Neanderthal si de la cei din Denisova, veri disparuti ai rasei umane ca urmare a incrucisarii cu aceste specii in urma cu aproximativ 40.000 ani, releva doua studii publicate in aceasta saptamana in revista American Journal of Human Genetics, informeaza agentia France Presse.

Aceste incrucisari preistorice facute de toti oamenii moderni cu exceptia africanilor au dus la mostenirea intre unu si sase la suta a genelor hominizilor timpurii precum omul de Neanderthal (dupa numele portiunii din valea raului Düssel din Germania unde au fost descoperite primele fosile) si omul de Denisova (dupa numele pesterii Denisova din Muntii Altai din Siberia unde au fost descoperite primele fosile).

Cele doua studii au explicat faptul ca trei dintre genele provenind de la aceste doua specii umane se numara printre cele mai comune descoperite la oamenii moderni si joaca un rol important in sistemul imunitar. Aceasta descoperire sugereaza ca mostenirea genetica confera un avantaj pe scara evolutiei umane in ceea ce priveste stimularea sistemului imunitar.

Dar aceste gene sunt, de asemenea, responsabile pentru sensibilitatea excesiva a sistemului imunitar, care provoaca alergii. Astfel, purtatorii acestora sunt mai predispusi la astm, febra fanului si alte alergii, mai precizeaza cele doua studii.

Probabil ca aceste gene au fost transmise oamenilor moderni atunci cand primele grupuri hominide au parasit Africa acum aproximativ 50.000 de ani indreptandu-se spre Europa. Pe acest parcurs, ei s-au incrucisat apoi cu neanderthalienii deja stabiliti in Eurasia.

"Studiul nostru arata ca incrucisarile cu oameni arhaici au avut implicatii practice pentru oamenii moderni, intre care cele mai evidente au fost adaptarea noastra la mediu prin imbunatatirea rezistentei la agenti patogeni, precum si metabolismul pentru digerarea alimentelor noi", a explicat Janet Kelso, de la Institutul Max Planck din Germania, principalul autor al unuia dintre studiile publicate.

"Neanderthalienii au trait in Europa si in vestul Asiei cu 200.000 de ani inainte de sosirea oamenilor moderni. Ei au fost, probabil, bine adaptati la clima, la agentii patogeni alimentari si s-au incrucisat cu noii veniti, ceea ce a facut ca noi, oamenii moderni, sa mostenim aceste adaptari benefice", a mai spus specialistul.

Janet Kelso este cea care a scanat genomul uman modern pentru a detecta genele neandertalienilor si ale denisovienilor.
Doua dintre cele trei gene ale sistemului imunitar corespund ADN-ului omului de Neanderthal ADN, iar cea de a treia omului de Denisova.

Cea mai comuna dintre aceste gene a fost gasita la intreaga populatie non-africana, a doua, in special la asiatici si cea de a treia, mai asemanatoare ADN-ului omului de Denisova si mai rara, la un mic grup de asiatici.

Principalul autor al celui de al doilea studiu, Lluis Quintana-Murci, de la Institutul Pasteur din Paris, a studiat 1.500 de gene active ale sistemului imunitar stabilind ca cele mai multe adaptari au avut loc intr-o perioada cuprinsa intre 6.000 si 13.000 de ani in urma, cand oamenii acelui timp treceau de la indeletnicirea de vanatori-culegatori la cea de agricultori, mentioneaza AFP.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum au ajuns oamenii moderni sa dezvolte alergii