Cum apare paralizia in somn si ce e de facut

Posted by Alin Marinescu on Saturday, June 9, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Cand adormim, corpul nostru se relaxeaza treptat. Aceasta tranzitie se face atat de lent incat deseori nici nu o observam, fiind greu de constientizat. Prima stare pe care o experimentam este cea de somn NREM, adica fara miscare rapida a ochilor. Acesta este momentul in care corpul ni se relaxeaza si se reface, reprezentand 75% din timpul total de somn. Restul de 25% din timpul total de somn este reprezentat de somnul REM, care poate aparea de mai multe ori in timpul noptii. Momentul in care se face tranzitia spre somnul REM, ochii nostri incep sa se miste rapid, acesta fiind si motivul pentru care apar visele. Restul corpului ramane foarte relaxat, in timp ce creierul nostru proiecteaza imagini pe care le traim si vedem fara sa fim in stare alerta, constienta.

Motivul pentru care se declanseaza paralizia in somn este „anomalia” pe care medicii o explica astfel: atunci cand o persoana este constienta inainte de cel de-al doilea tip de somn, REM, experimenteaza exact incapacitatea de a se misca. Fiindca nu a intrat treptat in starea de somn si nu a trecut prin prima stare, de somn NREM, in care corpul si mintea se relaxeaza, starea de somn REM care apare prea repede, ii poate declansa incapacitatea de a se misca.

Dupa multe teste si experimente, specialistii au descoperit ca paralizia in somn nu pune probleme majore sanatatii, iar cauzele care o declanseaza nu ascund boli de ordin psihic sau fizic. Persoanele care traiesc astfel de episoade sunt, de cele mai multe ori, stresate, ori au facut schimbari majore de program de odihna in ultima vreme. Iata cauzele cele mai comune, stabilite de medici, care duc la paralizie in somn: un program de somn care se modifica brusc sau prea des; oboseala, extenuara, privarea de somn pe o perioada indelungata; dormitul pe spate prea mult timp; utilizarea anumitor medicamente care includ pe prospect tulburarile de somn ca efect advers; crampele musculare din timpul somnului care dau un soc corpului; abuzul de anumite substante stimulatoare pentru creier (cafeina poate fi un exemplu in acest sens); diagnostice precum tulburarea bipolara, anxietatea, etc.

Majoritatea oamenilor carora li se intampla sa se trezeasca in somn incapabili sa se miste, intra in panica. Este adevarat ca o astfel de senzatie te poate ingrijora sau mai mult decat atat, te poate ingrozi! Este o senzatie terifianta sa nu-ti poti controla in niciun fel corpul, insa socul pe care il ai poate prelungi aceasta stare. Este recomandat sa te calmezi si sa astepti sa vezi ce semnale iti da creierul tau. In unele cazuri, atunci cand creierul isi revine la normal, vei putea sa te misti imediat ce aceasta stare dispare. In cele mai multe dintre cazuri, insa, persoana adoarme la loc imediat, amintindu-si de episod abia a doua zi.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum apare paralizia in somn si ce e de facut