Imagini pentru artroza genunchiului

Genunchiul te doare de mai multa vreme si nu reusesti sa te ridici de pe scaun fara sa intampini dificultati? Ai putea suferi de artroza genunchiului, cunoscuta si ca gonartroza.

Artroza genunchiului reprezinta deteriorarea cartilajului articular si aparitia osteofitelor marginale ce provoaca dureri si impotenta functionala partiala sau totala.

Artroza poate fi primara atunci cand apare la persoanele varstnice in cazul carora cartilajul s-a deteriorat in timp si intr-un proces lent.

Artroza secundara apare din cauza unor probleme pre-existente ale articulatiei (reumatism articular, infectii locale ce au distrus cartilajul,obezitate etc.) sau secundare post traumatice.

Care sunt simptomele
- durere localizata la nivelul genunchiului si care se agraveaza la mersul indelungat;
- edem local;
- redoarea articulara;
- reducerea mobilitatii.

Proteza pentru genunchi se considera ultima metoda de tratament a gonartrozei, atunci cand celelalte nu au dat rezultate satisfacatoare, spune, pentru ziare.com, medicul ortoped Tarek Nazer.

Exista diferite tipuri de proteze care se pot folosi pentru inlocuirea cartilajului. Cele mai frecvente sunt:

Proteza de genunchi patelo-femurala: acest tip de proteza schimba suprafata articulara prin care femurul si rotula sunt in contact si este recomandat pacientilor tineri care sufera de artroza patelo-femurale izolata, fara afectarea restului cartilajului articular;

Proteza partiala de genunchi este recomandata pacientilor care sufera de artroza compartimentului intern sau extern, prin care se inlocuieste doar zona afectata;

Proteza totala de genunchi se recomanda atunci cand este necesara schimbarea totala a suprafetei articulare a genunchiului afectat sever de artroza.

Cel mai mare avantaj al protezei de genunchi este faptul ca rezultatele obtinute post operator sunt de lunga durata, viata unei proteze este de aproximativ 15-20 ani.

Este foarte importanta alegerea corecta a indicatiei de tratament si alegerea buna a protezei. Calitatea protezei joaca un rol foarte important in rezultatul obtinut post operator si pe termen lung. La fel si medicul care efectueaza operatia de proteza trebuie sa aiba experienta necesara in efectuarea acestui tip de interventii. 

sursa: sanatate.bzi.ro