Cum alungam dependenta de pastile

Posted by Alin Marinescu on Thursday, February 22, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Uneori administrarea de medicamente este insotita, pe langa efectul propriu-zis al acestora, de stari de liniste care produc somnolenta. Astfel dupa incetarea unui tratament prescris de medic, bolnavul devine dependent de momentele trecute. Simte nevoia de administrare in continuare a pastilelor desi din punct de vedere medical nu mai are nevoie. 

Medicamentele intalnite in cazurile de dependenta sunt cele cu rol euforizant cum ar fi diazepamul sau chiar si analgezicele ca algocalminul, paracetamolul. Dependenta de pastileExista si cazuri in care unele persoane vor sa fie in alt fel "la moda" si din lipsa unui motiv real consuma marijuana, heroina. Astfel aceste senzatii sunt oferite prin droguri si ii fac pe multi dintre consumatori sa uite pe termen scurt de probleme insa pe termen lung nu reusesc decat sa-si agraveze situatia. 

Exista o clasificare a claselor de medicamente care provoaca dependenta: - euphorica - are o actiune care calmeaza starile afective precum depresia - inebriatia - provoaca stari de ameteala asemanatoare celor de betie - phantastica - contine substante halucinogene - excitantia - are un efect asemanator cafelei - hypnotica - produce o stare de somnolenta. Daca esti dependenta de pastile cu greu poti reusi singura sa renunti. Este indicat sa apelezi la un ajutor de specialitate oferit de un psihiatru sau psiholog. Dupa ce ai luat un medicament sub supraveghere medicala il mai iei si dupa ce afectiunea s-a remediat doar pentru starea oferita de acesta. 

Care ar mai fi cauzele continuarii tratamentelor? 
Bolnavul este neincrezator in alte medicamente si este convins ca niciun alt medicament nu l-ar putea ajuta mai mult. Este speriat de problemele prin care a trecut si de teama ca acestea sa nu reapara continua sa ia aceleasi pastile. Cand anumite simptome reapar unele persoane decid singure sa ia acelasi tratament desi se poate ca de aceasta data sa nu fie cel potrivit afectiunii respective. Unele persoane incapatanate care nu vor sa mearga la doctor si iau pastile "dupa ureche" fara niun sfat in prealabil. 

Ce se poate face? 
Starile de depresie si emotiile excesive ii determina pe multi sa devina dependenti de pastile. Sau pe cei care au o structura psihica mai slaba si cu o alta dependenta anterioara. Este de un real ajutor sa fie monitorizate principalele functii care au fost afectate de boala pentru a le putea readuce la starile initiale. De asemenea metodele de relaxare psihica (de exemplu muzicoterapia) dau rezultate excelente in colaborare continua cu medicul care sa-l supravegheze pe bolnav si sa-i reduca treptat cantitatea de medicamente pe care o consuma.

 O plimbare in aer liber, intalniri cu persoane care au trecut prin aceeasi situatie il vor ajuta sa depasesca mai usor acest hop al vietii. Din nefericire, foarte multi medici recomanda pastile ce ar putea provoca dependenta in viitor si uita sa-i spuna pacientului care ar putea fi consecintele consumului indelungat al acestor medicamente. Un alt exemplu este dat de somnifere. Acestea dau dependenta daca sunt folosite o perioada mai mare de timp. Chiar si dupa o simpla raceala te poti trezi cu o dependenta fata de Bixtonim si simti nevoia de a folosi aceste picaturi desi raceala a trecut.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum alungam dependenta de pastile