Cum alegi cel mai potrivit aparat dentar

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, November 8, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru aparat dentar

Statisticile arata ca 47% dintre oameni observa prima data la cei din jur zambetul si doar 31% observa ochii, 7% hainele si 4% parul. Prin urmare, o dantura sanatoasa este o carte de vizita, asa ca ai grija cum selectezi aparatul dentar eficient si, mai ales, potrivit tie.

Ortodontia este specialitatea stomatologica care se preocupa de asezarea in pozitie normala a dintilor pe arcadele dentare, iar tratamentele se aleg atat in functie de varsta, cat si de necesitatile medicale ale fiecarui pacient in parte. Atunci cand dintii sunt strambi sau prea ingramaditi, periuta de dinti nu poate patrunde in spatiile interdentare si astfel igiena orala nu se efectueaza corespunzator. In plus, atunci cand muscatura este inegala, muschii si articulatiile mandibulei sunt suprasolicitati, asa ca trebuie ales aparatul dentar eficient, care sa rezolve toate aceste probleme.

Dr. Adriana Celebidache, medic primar dentist si specialist estetica dentara in cadrul clinicii dentare minim-invazive Dentexcela3, iti spune cum sa alegi corect aparatul dentar eficient in functie de varsta.

Aparatul dentar eficient pentru copii (mai mici de 11 ani)

Aparatele dentare functioneaza cel mai bine in copilarie, datorita cresterii oaselor maxilare in aceasta perioada. Statisticile au aratat faptul ca aproximativ 50% dintre copii au nevoie de aparat dentar. Copiilor cu varsta intre 6 si 11 ani le este recomandat sa poarte aparatul dentar mobil, deoarece acesta permite dezvoltarea naturala a maxilarului si mandibulei. Rolul lui este de a dezvolta dentitia in mod armonios, iar recomandarea este ca aparatul dentar eficient sa fie purtat in perioada in care copilul are atat dinti de lapte, cat si dinti definitivi. Explicatia este ca modul in care se dezvolta un dinte de lapte influenteaza cresterea urmatorului dinte definitiv. Un alt avantaj al aparatului mobil este faptul ca scurteaza perioada in care trebuie purtat ulterior aparatul fix, in cazul in care este necesar. Nu in ultimul rand, moblitatea aparatului permite ca acesta sa fie scos cu usurinta chiar de catre copil in anumite situatii (la gradinita/scoala, in timpul practicarii activitatilor sportive), insa este recomandat sa fie purtat aproximativ 16 ore/zi (inclusiv in timpului somnului).

Igiena orala este foarte important sa fie efectuata zilnic si in mod corect, altfel resturile alimentare se pot prinde de aparat. Trebuie evitate: bauturile dulci carbogazoase, guma de mestecat, dulciurile lipicoase, dar si alimentele tari, care pot strica aparatul dentar.

Aparatul dentar eficient pentru copii mai mari de 11 ani si adulti

Odata cu inaintarea in varsta, respectiv dupa varsta de 11 ani si pana in jurul varstei de 50 de ani, pacientii pot purta atat aparate dentare mobile, cat si fixe. Avantajul aparatului dentar fix este ca are capacitatea de a alinia dintii perfect, bracketii fiind aproape invizibili si avand culori si forme diferite, in functie de preferinta pacientului (inima, stea, floare).

Aparatele dentare fixe, respectiv bracketii, pot fi din safir, ceramica sau metal si se pot lipi atat pe interiorul, cat si pe exteriorul dintilor. Spre exemplu, anumite tipuri de bracketi se aplica direct pe suprafata interna a dintilor, astfel incat aparatul dentar eficient este aproape invizibil. Acest aparat ortodontic montat prin tehnica linguala (interna) este recomandat si pentru faptul ca dintii nu sunt demineralizati pe suprafata lor externa, iar bracketii sunt individualizati pentru fiecare dinte in parte si foarte plati.

„In primele zile, pacientul poate simti un disconfort, mici leziuni la nivelul obrajilor sau durere de dinti, insa este ceva normal, iar toate acestea vor trece dupa ce se acomodeaza cu aparatul dentar“, spune specialistul.

Cand vorbim despre aparate dentare mobile pentru adulti, specialistul recomanda gutierele Invisalign – alternativa transparenta si mobila a bracketilor obisnuiti. Acestea sunt personalizate pentru gradul de anomalie al fiecarui pacient si realizate dupa o amprenta fidela a dintilor. Fiecare set de gutiere este purtat doua saptamani, trecandu-se apoi la urmatorul set. Gutierele Invisalign sunt usor de purtat si de indepartat, fiind transparente. Un alt avantaj fata de un aparat dentar fix este actiunea treptata asupra dintilor, miscarea lor fiind lenta si nu atat de puternica precum in cazul bracketilor.

Invisalign se recomanda persoanelor care au probleme ortodontice, precum: dinti inghesuiti sau cu spatii, probleme de ocluzie (incrucisate, adanci sau inverse), problemele la articulatia temporo-mandibulare.
„Personele care opteaza pentru purtarea unui aparat dentar trebuie sa fie constiente de la bun inceput ca tratamentul este de lunga durata, respectiv intre 6-18 luni, in functie de gravitatea fiecarui caz in parte. De asemenea, trebuie acordata o atentie speciala alimentatiei, mai exact evitarea alimentelor tari sau lipicioase, care pot afecta aparatul dentar eficient. Periajul dintilor se va face dupa fiecare masa, avand grija sa nu ramana resturi alimentare prinse in aparat. In caz contrar, ingiena orala incorecta va duce la aparitia cariilor si a gingivitei“, explica medicul.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum alegi cel mai potrivit aparat dentar