Cum actioneaza anticorpii

Posted by Alin Marinescu on Sunday, August 6, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Cum actioneaza anticorpii

E lucru cunoscut faptul ca corpul uman are capacitatea sa lupte cu bacteriile si virusii ajunsi în organism, si fara ajutorul medicamentelor. Trebuie sa stiti însa ca, la modul practic, organismul nostru reuseste sa faca acest lucru cu ajutorul anticorpilor. Anticorpii sunt proteine ​​mari în forma de Y si reprezinta prima linie de aparare a organismului împotriva infectiilor. Ei sunt recrutati de catre sistemul imunitar sa identifice si sa neutralizeze obiecte straine, cum ar fi bacteriile si virusurile.

Fiecare anticorp are un obiectiv unic, cunoscut sub numele de „antigen prezent asupra organismului invadator". Acest antigen este ca o cheie care ajuta anticorpul în identificarea organismului strain, adica a bacteriei sau a virusului, ca mai apoi acestea sa fie distruse înainte ca sa provoace vreo boala.

Asa cum orice lacat are o singura cheie, un anticorp are un singur antigen cheie. Ca si atunci cand cheia este introdusa în lacat si il descuie, antigenul ajuta anticorpul sa identifice bacteria sau virusul ajuns în organism, sa se activizeze si sa distruga corpul strain.

Anticorpi vs imunoglobuline
Imunoglobulinele sunt de fapt proteine ​​care functioneaza ca anticorpii. Deseori, medicii folosesc termenul de anticorp ca sinonim al imunoglobulinei. De altfel, imunoglobulinele se gasesc în sange si alte tesuturi si fluide din organism. Acestea sunt produse de celule plasmatice, care sunt derivate din celulele B ale sistemului imunitar. La randul lor, celulele B ale sistemului imunitar devin celule plasmatice atunci cand un antigen specific se leaga de suprafata anticorpului sau.

Tipurile si functiile anticorpilor
Anticorpul se leaga de un antigen specific. Acesta, la randul sau, semnaleaza celorlalte celule ale sistemului imunitar sa lupte si sa scape de microbii care au invadat organismul. Exista cinci clase de anticorpi - IgM, IgG, IgA, IgD si IgE.

-lgA - joaca un rol important în lupta cu bacteriilor în mucoase (caile respiratorii, de exemplu)IgD intervin in maturarea limfocitelor
-IgE au un rol cheie în lupta cu parazitii, helmintii si mecanismul alergiilor. Acest anticorp este secretat pentru a lupta cu alergenii.
-IgG sunt produse în cursul unui contact cu antigenul, contact care se prelungeste, sau în cursul unui al doilea contact al anticorpului cu un antigen. Acesta este raspunsul-memorie, principiul în baza caruia functioneaza imunitatea dobandita si vaccinurile.
-IgM sunt imunoglobulinele secretate în cursul primului contact cu un antigen si contribuie la eliminarea microbilor.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum actioneaza anticorpii