Culoarea galbenusului iti spune daca oul este de calitate

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, November 9, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Culoarea galbenusului iti spune daca oul este de calitate

Galbenusul unui ou este cel mai bun indiciu care iti spune multe despre calitatea produsului pe care l-ai cumparat. Culoarea galbenusului este determinata de numarul carotenoizilor din continutului lui, iar acestia sunt antioxidantii care ajuta la formarea vitaminei A in corp. Ea are grija de oasele noastre si este esentiala pentru sanatate. 

Ca sa stii daca ai cumparat oua de calitate, iata o scala prezentata de BrightSide si care te ajuta sa stabilesti acest lucru. In principiu, trebuie sa retii ca cu cat este mai colorat intens galbenusul, cu atat va fi mai bogat in nutrientii esentiali pentru corp.

Culoarea galbenusului de ou are legatura cu ceea ce mananca gainile

Atunci cand gainile sunt hranite numai cu cereale, galbenusul oului va fi de culoare galben pal.

In schimb, daca in alimentatia gainilor intra porumbul, insectele si iarba proaspata, galbenusul oului va capata o culoare intensa de portocaliu. Astfel, cu cat este mai intensa culoarea, cu atat poti sa consideri ca oul este de calitate buna.

Ce trebuie sa stii este ca in lunile de iarna, galbenusul oualor poate sa capete o culoare usor mai deschisa, deoarece alimentatia lor nu va fi atat de bogata in iarba prospata. Insa, tot poti sa faci alegerile cele mai bune, urmarind ca aceasta culoare sa nu fie una foarte deschisa. 

Ouale contin proteine de inalta calitate, nedepasite de niciun alt aliment si sunt recomandate tuturor persoanelor in cantitati moderate. Oul are proteina de cea mai inalta calitate ecologica - ovalbumina - care nu este depasita de nicio alta proteina si care a fost luata drept etalon de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru ca este cea mai echilibrata in aminoacizi esentiali si biodisponibilitate. Mai mult, ouale contin vitamina B si un compus nutritiv numit colina, important in functionarea celulelor, in special a celulelor sistemului nervos.

De asemenea, galbenusul de ou este bogat in vitamina A, D si E, iar culoarea este data de continutul de luteina si zeaxantina, doi compusi recomandati pentru sanatatea ochilor, protejandu-i de razele ultraviolete. Ca sa beneficiezi de nutrientii esentiali din oua este de preferat sa nu le consumi niciodata prajite, ci fierte, posate sau omleta/jumari.

sursa: eva.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: culoarea galbenusului iti spune daca oul este de calitate