Cui sunt indicate contraceptivele injectabile?

Posted by Alin Marinescu on Sunday, February 25, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Mijloacele de contraceptie puse la dispozitia cuplurilor sunt multiple in zilele noastre, acestea fiind alese de catre medic in functie de caracteristicile fiecarui cuplu si de sanatatea partenerilor. Unul din mijloacele de contraceptie hormonala este reprezentat de contraceptivele injectabile care, asa cum le spune numele, se administreaza sub forma unor injectii intramusculare, de unde contraceptivul se elibereaza lent pe parcursul a multor saptamani. Contraceptivele injectabile contin un singur hormon-gestagen, cele mai folosite preparate injectabile fiind cele progesteronice. Administrate corect, strict dupa prescriptia medicului, contraceptivele injectabile asigura o protectie impotriva sarcinii de 98-99%.

In primul rand medicul trebuie sa discute atent cu femeia respectiva avnd grija sa ii expuna toate avantajele, dezavantajele si reactiile adverse ale acestei metode pentru ca aceasta sa poata lua o decizie informata, caci fiecare pacient are dreptul de a accepta sau nu o metoda medicala sugerata de doctori. In comunitatea medicala internationala se mentioneaza existenta unor diferente asupra ”consimtamintului informat” in utilizarea metodei si a “posibilitatilor de abuz”. Pot folosi indeosebi aceasta metoda femeile care alapteaza si cele care au contraindicatie la estrogen dar ele pot fi folosite de orice femeie care solicita aceasta metoda.

Cum functioneaza?
Substanta contraceptiva injectata se elibereaza lent si are urmatoarele efecte asupra organismului femeii:

ingrosarea mucusului cervical de la nivelul cervixului uterin (col uterin), ingreunand trecerea spermatozoizilor;
impiedicarea ovulatiei la aproximativ jumatate din ciclurile menstruale;
crearea unui endometru subtire, atrofic, astfel incat daca prin exceptie ar fi fecundat un ovul, acesta sa nu aiba conditiile necesare de dezvoltare create de peretele uterin, posibila sarcina fiind pierduta.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cui sunt indicate contraceptivele injectabile?