Imagini pentru Creierul fetelor reactioneaza diferit in fata stresului, in comparatie cu cel al baietilor

In societatea in care traim, exista conceptia conform careia femeile isi pot exprima sentimentele, pot izbucni in plans fara a fi ceva anormal, dar in cazul barbatilor, acest comportament este un semn al slabiciunii, iar sentimentele lor sunt transmise prin intermediul actiunilor. in spatele acestei conceptii, poate fi, de fapt, un fenomen biologic?

Un nou studiu sugereaza acest lucru si s-a descoperit ca, in momente stresante, creierul baietilor reactioneaza diferit fata de cel al fetelor. Cercetatorii de la Universitatea Standford din SUA au aflat acest lucru in urma scanarii cortexului insular al baietilor si al fetelor care sufera de stres post-traumatic si l-au comparat cu cele ale pacientilor care nu sunt supusi acestui stres. Cortexul este o regiune a creierului care este responsabila pentru gestionarea emotiilor, iar sentimentele si senzatiile de durere isi au originea in acest loc, la fel ca si empatia.

Acesta este primul studiu care are drept scop descoperirea unor diferente intre genuri in ceea ce priveste modul in care este resimtit stresul post-traumatic. in cazul fetelor, cortexul insular se dezvolta mult mai rapid, iar in cazul baietilor, acest lucru nu a fost observat. Medicul american Victor Carrion sustine ca aceasta regiune a creierului joaca un rol important in ceea ce priveste dezvoltarea stresului post-traumatic, iar diferenta care se resimte la acest nivel intre fete si baieti poate duce la explicarea diferentelor dintre sexe  in cazul simptomelor resimtite in urma unor traume.

Este o descoperire importanta si ii poate ajuta pe neurologi sa creeze tratamente personalizate pentru cei care sufera de sindromul post-traumatic  in functie de gen. in timpul realizarii acestui studiu, creierele a 59 de participanti, fiecare cu varsta mai mica de 17 ani, au fost scanate, iar 30 dintre pacienti sufereau de acest sindrom. Ceilalti nu au prezentat nicio diferenta a cortexului insular, indiferent de gen, dar dintre cei care se luptau cu stresul post-traumatic, unul dintre ei a suferit o trauma severa, iar ceilalti doua sau trei epidoade traumatice.

Cercetatorii au descoperit ca in cazul baietilor care au experimentat episoade traumatice, regiunea cortexului insular se mareste, pe cand in cazul fetelor aceasta se micsoreaza. O alta diferenta se afla la nivelul accelerarii acestui fenomen,  iar scaderea in dimensiunea a acelei regiuni explica de ce sunt mult mai predispuse la aparitia sindromului stresului post-traumatic.

Dr. Megan Klabunde, cea care a fost conducatoarea acestui studiu, a afirmat: "Descoperirile noastre sugereaza ca este posibil ca baietii si fetele sa experimenteze diferit traumele si acest lucru poate duce la o dezvoltare a unui tratament diferentiat. " Mai mult, a adaugat ca stresul resimtit de fete poate fi motivul pentru care perioada de pubertate apare mai devreme in cazul lor.

Aceste concluzii ii pot ajuta pe neurologi sa inteleaga modul in care femeile si barbatii experimenteaza emotiile.

sursa: descopera.ro