Creierul este partial constient in timpul anesteziei generale

Posted by Alin Marinescu on Friday, July 6, 2018 Under: Stiri din Sanatate

 
In cazul unor interventii chirugicale este necesara anestezia generala. Insa, un studiu recent sugereaza ca in timpul acestei proceduri creierul nostru s-ar putea afla mai mult intr-o stare asemanatoare cu cea a somnului.

Rezultatele studiului sugereaza ca, in acele momente, unele regiuni ale creierului sunt inca capabile sa proceseze senzatiile din mediul inconjurator, chiar daca pacientul nu-si aminteste nimic in momentul in care se trezeste, noteaza descopera.ro. Conform Science Alert, cercetatori din cadrul Universitatii din Turku, Finlanda, au comparat efectele unui tip de medicamente utilizate pentru anestezierea pacientilor. Scopul final a fost de a determina daca lipsa raspunsului fizic se datora influentei directe a  medicamentelor sau era un efect al acestora. 

In cadrul anesteziilor generale, doar unele stari ale constientei sunt alterate, ceea ce inseamna ca unele procese sunt inca active. Dupa cum afirma cercetatorii in cadrul raportului, „inexistenta unui raspuns fizic nu este totuna cu inconstienta”. Anestezia a fost utilizata in cadrul interventiilor chirurgicale de mai bine de 170 de ani. Insa detalii privind modul in care medicamentele afecteaza functiile creierului sunt vagi. Acest lucru are loc in mare parte deoarece nu cunoastem pe deplin modul in care functioneaza constienta. Inregistrarile cu undele alfa, beta si delta sunt utilizate de obicei pentru a identifica daca creierul este treaz sau adormit. 

In cadrul studiului, 47 de voluntari sanatosi au fost injectati cu sedativul dexmedetomidina sau cu anestetizul propofol, inainte ca undele lor cerebrale sa fie inregistrate. Atunci cand au fost amplasati intr-un mediu cu temperaturi reduse, pacientii au resimtit temperatura si si-au putut aminti ce s-a intamplat, desi nu puteau oferi detalii. „Cu alte cuvinte, creierul poate procesa sunete si cuvinte, chiar daca pacientul nu si le aminteste apoi”, a declarat anestezistul Harry Scheinin. „Asadar, anestezia generala nu reduce la inconstienta o persoana, ci deconecteaza pacientul de mediul inconjurator”, a adaugat el. 

In : Stiri din Sanatate 


Tags: creierul este partial constient in timpul anesteziei generale