Copiii care nu dorm suficient pot avea probleme serioase

Posted by Alin Marinescu on Thursday, July 28, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru copil doarme

Cu totii stim ce efecte imediate are lipsa somnului asupra comportamentului unui copil: devine foarte morocanos si plânge din orice.

Dar oamenii de stiinta americani au descoperit ca in cazul copiilor care in mod regulat nu dorm suficient, au un somn intrerupt, nu se odihnesc in timpul zilei si nu au un program regulat de somn unele efecte sunt pe termen lung, potrivit eva.ro, care citeaza sciencealert.com.

Cercetatorii de la Universitatea Huston din Statele Unite au aflat in cadrul unui studiu recent ca somnul insuficient le provoaca pe termen scurt celor mici mai multe emotii negative si afecteaza modul in care percep chiar si experientele pozitive.

Dar se pare ca impactul nu este doar pe termen scurt, ci si pe termen lung. Copiii care nu dorm suficient risca sa dezvolte depresie si anxietate la vârsta adulta.

"Ne-am concentrat asupra copilariei pentru ca la fel ca si in cazul problemelor precum anxietate sau depresie, obiceiurile legate de somn dobândite in primii ani de viata se mentin de-a lungul vietii", a declarat psihologul Candice Alfano, unul dintre cercetatorii care au contribuit la realizarea studiului.

in cadrul cercetarii, 50 de copii cu vârste cuprinse intre 7 si 11 ani au avut somnul temporar restrictionat de catre oamenii de stiinta.

Doar doua nopti de somn prost au fost suficiente pentru ca cei mici sa nu se mai bucure la fel de mult de experientele pozitive si sa-si aminteasca mai putine detalii despre momentele placute pe care le-au avut.

in asociere cu alte studii in domeniu realizate pe aceasta teama, cercetatorii de la Centrul de Cercetare pentru Somn si Anxietate de la Universitatea Huston din Statele Unite au ajuns la concluzia ca stabilitatea emotionala este afectata de calitatea somnului in copilarie.

Fara suficient somn, oamenii sunt mai predispusi la depresie si la o calitate a vietii mai scazuta. Din cauza lipsei somnului, oamenii sunt mai putin dispusi sa intreprinda actiuni care necesita efort, chiar daca le ofera satisfactii si experiente pozitive.

Iar anii copilariei sunt cei in care se formeaza obiceiurile legate de somn. De aceea, orele târzii de culcare, un program haotic de somn si un somn neodihnitor pot fi factori care afecteaza sanatatea pe parcursul vietii.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: copiii care nu dorm suficient pot avea probleme serioase