Consumul moderat de cafea este bun pentru digestie, dar si pentru creier

Posted by Alin Marinescu on Friday, August 4, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru cafea

Numeroasele cercetari care s-au facut de-a lungul timpului au demonstrat ca atunci cand este consumata in cantitati mici si fara sa existe probleme medicale serioase, cafeaua poate sa aduce beneficii pentru organism. 

Consumul moderat de cafea este bun pentru digestie, precum si pentru functionarea creierului. Important este sa optezi pentru variantele simple de cafea, fara sa contina o cantitate mare de zahar.

Beneficiile cafelei: cat si cum sa o consumi

Ca sa beneficiezi de efectele protectoare ale cafelei este recomandat sa o consumi simpla, fara lapte si fara zahar. Un lucru foarte important pe care trebuie sa-l retii este acela de a nu exagera cu cantitatile de cafea, deoarece poate sa aiba un efect daunator pentru corp. 

Dupa ce bei cafea stomacul produce o cantitate mare acid clorhidric, in special daca o consumi pe stomacul gol. Acidul clorhidric este necesar in corp pentru digestia proteinelor, insa cantitatea lui scade pe masura ce bei foarte multa cafea. Acest lucru va crea probleme digestive precum indigestie, gaze intestinale si balonare accentuata, deoarece proteinele nu sunt bine digerate. 

Potrivit unui studiu recent aparut in Food and Chemical Toxicology, un consum de 4 cesti de cafea pe zi nu dauneaza sanatatii, scrie publicatia DailyMail. Cercetarea arata ca un adult poate sa consume 400 miligrame de cafea pe zi (echivalentul a 4 cesti cu cafea), deoarece aceasta nu afecteaza cu nimic sanatatea. 

Cafeaua este un adjuvant in curele de slabire si te ajuta sa te mentii dupa ce slabesti

Un studiu german publicat in revista European Journal of Clinical Nutrition a demonstrat ca prin consumul moderat de cafea se mentine greutatea la care se ajunge dupa un regim de slabire.

Cercetarea a aratat ca subiectii care au baut cafea si-au mentinut mai usor greutatea. Este de preferat sa optezi pentru cafeaua neagra fara zahar sau doar foarte putin indulcita.

Cafeaua te ajuta sa te concentrezi mai bine

Potrivit Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (European Food Safety Authoriy – EFSA), o portie de 75 miligrame de cafeina ajuta la cresterea atentiei si a starii de alerta. Desi continutul de cafeina difera in functie de metoda de procesare si preparare, o ceasca obisnuita de cafea asigura 75-100 miligrame de cafeina. Dupa ce cafeina este absorbita in fluxul sanguin si este transportata la creier blocheaza o anumita substanta care ne da starea de oboseala, activand astfel starea de alerta.

Cafeaua iti da o stare de bine

Cafeaua contine o enzima care are rolul de a-ti imbunatati starea de spirit, astfel ca te simti mai fericita si satisfacuta dupa ce ai savurat o ceasca de cafea buna. 

Cafeaua este buna pentru piele

Potrivit unui studiu aparut in publicatia Cancer Research, cafeaua are efect protector impotriva cancerului de piele. 

Cafeaua are un efect benefic asupra sistemului reproducator

Barbatii care obisnuiesc sa consume cafea cu regularitate au un risc cu 20% mai scazut de a dezvolta cancer de prostata, arata un studiu aparut in 2011. De asemenea, in cazul femeilor se pare ca aceasta bautura scade riscul de cancer endomentrial cu 25%, dupa cum arata datele unui studiu aparut in Journal Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

sursa: eva.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: consumul moderat de cafea este bun pentru digestie  dar si pentru creier