Consumul de lapte de vaca procesat ne scurteaza viata

Posted by admin. on Saturday, December 6, 2014 Under: Stiri din Sanatate

Ideea ca pentru cea mai buna sursa de calciu pentru mentinerea unor oase sanatoase sunt produsele lactate pierde tot mai mult teren, pe masura ce noi cercetari continua sa distruga unul dintre cele mai vechi mituri ale industriei alimentare.

Tot mai multe rapoarte publicate in ultimii ani, arata ca oamenii sunt singurele mamifere care continua sa bea lapte si dupa perioada prunciei, si ca de fapt exista multe alte surse de nutritie mai eficiente pentru dezvoltarea unor oase sanatoase.

Un studiu recent publicat in The BMJ (initial Revista Medicala Britanica, actual o revista internationala medicala) sustine aceasta teorie, sustinand ca de fapt consumul de lapte nu previne fracturile, asociate deseori cu osteoporoza, o afectiune a oaselor care face ca acestea sa se fractureze cu usurinta, si care afecteaza, numai in America de exemplu, peste 40 de milioane de oameni, potrivit viataverdeviu.ro.

Peste 200 de milioane de oameni sufera in intreaga lume de osteoporoza, majoritatea dintre acestia fiind femei peste 60 de ani. Cele mai multe cazuri se inregistreaza in Europa, America de Nord si Japonia, tari in care se consuma cantitati foarte mari de produse lactate.

Cercetatorii din Suedia, una dintre tarile in care se consuma cea mai mare cantitate de produse lactate pe cap de locuitor, au analizat stilul de viata si dieta a peste 100,000 de suedezi, din 1987 si pana la moartea acestora, sau pana in 31 Dec 2010.

Rezultatele au aratat ca un consum regulat de lapte nu reduce fracturile oaselor, iar cei ce au consumat lapte au fost predispusi la o moarte mai timpurie decat cei ce au consumat mai putin lapte sau chiar deloc.

Datele care au dus la aceasta concluzie s-au bazat pe doua studii anterioare, inclusiv o serie de chestionare despre alimentatie la care au raspuns peste 61,000 de femei intre 1987 si 1990. Dintre ele, mai putin de 40,000 au completat un chestionar mai detaliat in 1997. Au fost analizate si chestionare completate de peste 45,000 de suedezi, confirma LA Times.

Nu numai ca rezultatele studiului distrug mitul conform caruia consumul de lapte previne fracturile, dimpotriva, dar cu cat mai mult lapte au consumat femeile, cu atat mai multe fracturi au suferit acestea.

Peste 17,000 de femei au suferit o forma de fractura, peste 4,000 dintre ele fiind fracturi de sold. Femeile care obisnuiau sa consume cel putin trei pahare de lapte pe zi au prezentat un risc mai mare cu 16 % de a suferi o fractura, in timp ce consumatoarele impatimate de lapte au prezentat un risc mai mare cu 60 % de a suferi de fractura de sold.

Consumatorii de lapte au prezentat cu 93 % mai multe sanse de a muri inaintea celorlalti participanti. Cei care consumau cel putin trei pahare de lapte pe zi au prezentat cu 90% mai multe riscuri de a muri de o boala cardiovasculara si cu 44 % mai multe riscuri de a muri de cancer, in comparatie cu femeile care consumau doar un pahar de lapte pe zi. Si in cazul barbatilor s-a manifestat un risc mai mare de moarte si fracturi, asociat cu un consum mare de lapte, dar diferenta a fost mai putin pronuntata decat la femei.

“Rezultatele obtinute pun sub semnul intrebarii valabilitatea recomandarilor de a consuma cantitati mai mari de lapte pentru prevenirea fracturilor osoase,” a declarat cercetatorul care a condus studiul, Profesorul Karl Michaelsson.

Zaharul din lapte determina soarecii sa imbatraneasca

Riscul de moarte prematura este asociata cu D-galactoza, un compus produs de corp in timpul procesului de descompunere a zaharului din lapte. Studii anterioare arata ca expunerea cronica la acest nutrient induce “deteriorare prin stres oxidativ, inflamatie cronica, neurodegenerare, raspuns imunitar intarziat si modificari la nivelul transcrierii genetice,” spun oamenii de stiinta.

D-galactoza este cunoscuta pentru faptul ca mimeaza efectele de imbatranire. Studiile in curs pe acest subiect se estimeaza ca vor schimba perspectiva multor tari asupra consumului de lapte. Unii experti sunt categorici in parerea lor, conform careia consumul de lapte are legatura directa cu osteoporoza. Pana la urma, atat Europa cat si America de Nord inregistreaza rate ridicate ale consumului de lapte direct corelat cu incidenta mare a fracturilor de sold si afectiunilor de oase, spune The BMJ. Mexicul nu inregistreaza un consum mare de lapte si nici cazuri prea multe de osteoporoza.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: consum  lapte  vaca  procesat  scrutare  viata