Consumul de carne procesata a fost asociat afectiunilor psihiatrice grave

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, July 25, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Carnurile tratate cu nitrati au fost asociate perioadelor extinse de hiperactivitate, insomnie si pierdere a atentiei in cazul persoanelor cu episoade maniacale. Cercetarea realizata de specialistii din cadrul Universitatii Hopkins pe pacienti care primesc ingrijire pentru simptomele maniacale a dezvaluit ca aceste persoane consumau chiar de trei ori mai multe produse din carne procesata decat pacientii care erau tratati pentru alte afectiuni psihiatrice. 

„Am observat mai multe tipuri de diete alimentare, dar carnea tratata a iesit in evidenta”, a declarat Robert Yolken, autorul studiului. Conform descopera.ro, care citeaza Science Alert, mecanismul din spatele acestei asocieri nu este inca clar, insa testele pe soareci hraniti cu pastrama au dezvaluit o crestere a miscarilor si o alterare a semnalelor din hipocampus. Schimbarile au fost observate si in microflora intestinala a animalelor, fapt ce sugereaza o posibila legatura intre nitrati si efectele lor asupra sistemului nervos. 

Impreuna, rezultatele sugereaza existenta unei legaturi intre o dieta bogata in pastrama, salam si alte alimente cu carne procesata si dezvoltarea afectiunilor asociate maniei, in cazul unor persoane. Afectiunea bipolara este o afectiune mintala caracterizata prin modificari dramatice ale dispozitiei si nivelului de energie. Aceasta include si episoade de manie care pot dura de la cateva saptamani la cateva luni si poate coincide cu depresia sau psihozele. Boala afecteaza una din 25 de persoane int-un anumit moment al vietii. 

Pana in prezent, sunt cunoscute putine informatii privind boala. Printre cauzele principale se numara factorii de mediu, infectiile, fumatul in timpul sarcinii. Alimentatia este un alt factor care a atras atentia specialistilor. In cadrul studiului au fost utilizate rapoarte medicale pentru categorisirea a 700 de voluntari ce sufereau de manie, depresie bipolara sau schizofrenie. In cazul persoanelor cu manie, majoritatea aveau o alimentatie bogata in carne procesata. 

In : Stiri din Sanatate 


Tags: consumul de carne procesata a fost asociat afectiunilor psihiatrice grave