Consumul de alcool nu scurteaza viata

Posted by Alin Marinescu on Saturday, September 22, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Este clar pentru toata lumea ca in cazul in care consumam alcool exagerat de mult, ajungem la ciroza sau putem suferi un accident rutier foarte grav. Caonsumul de alcol in cantitatai mari nu este recomandat indiferent de situatia in care ne-am afla. Insa, pe de alta parte,  abstinenta (in randul persoanelor care aleg sa nu consume deloc alcool) pur si simplu duce la o speranta mai mica de viata, potrivit unei lucrari de cercetare publicate in jurnalul "Alcoholism: Clinical and Experimental Research". Exact acest lucru l-au descoperit sase cercetatori condusi de psihologul Charles Holahan de la Universitatea Texas din Austin in anul 2010, iar studiul lor a luat in considerare o paleta larga de factori externi.

Echipa a monitorizat 1824 de oameni cu varste cuprinse intre 55 si 65 de ani, in decursul a 20 de ani. Participantii au fost clasificati in: consumatori inraiti de alcool, consumatori moderati si abstinenti. Rata mortalitatii s-a dovedit a fi cea mai ridicata pentru ultimul grup, cu 69 de procente dintre abstinenti care au murit dupa 20 de ani, comparativ cu 60% dintre consumatorii inraiti de alcool si doar 41% dintre cei care consumau alcool in cantitati moderate, potrivit revistei Time. Daca aceasta concluzie nu a fost suficient de socanta, ceea ce face ca aceste rezultate sa fie si mai surprinzatoare este faptul ca nu a contat ce fel de persoane erau oamenii abstinenti.

Nu a contat situatia in care se aflau abstinentii - indiferent daca fusesera in trecut alcoolici sau nu, daca aveau prieteni multi sau putini, daca erau platiti bine sau prost, daca erau in stare fizica buna sau proasta - abstinentii tind sa moara mai tineri. Cu toate acestea, studiul sugereaza o similitudine. Daca o persoana nu bea, acea persoana este semnificativ mai putin impacata cu viata ei/lui decat persoanele care beau alcool.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: consumul de alcool nu scurteaza viata