Consumul de alcool are si beneficii: previne o boala grava

Posted by Alin Marinescu on Saturday, November 4, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru pahar cu vin

Persoanele care consuma bauturi alcoolice de trei-patru ori pe saptamana, in cantitati moderate, prezinta un risc mai mic de a dezvolta diabet de tipul II in comparatie cu cele care beau mai rar sau niciodata, sugereaza un studiu efectuat in Danemarca, citat de BBC. Expertii au mentionat, insa, ca aceasta concluzie nu inseamna ca oamenii pot sa bea mai mult decat este recomandat.

In cadrul studiului, cercetatorii au monitorizat consumul de alcool a peste 70.000 de persoane — cat de mult obisnuiau sa bea si cat de des faceau acest lucru. Janne Tolstrup, profesoara la Institutul National pentru Sanatate Publica (National Institute of Public Health) din cadrul Universitatii de Sud din Denemarca, cea care a condus studiul, a declarat ca frecventa consumului de alcool are ”un efect independent”, in functie de cantitatea de alcool ingerata. ”Observam un efect imbunatatit daca alcoolul este consumat in patru portii in loc de una singura o data”, a spus Tolstrup.

Dupa circa cinci ani, 859 dintre barbatii participanti la studiu si 887 de femei au dezvoltat diabet — fie de tip 1, fie de tipul 2, mai comun.

Oamenii de stiinta au concluzionat ca un consum moderat de bauturi alcoolice, de trei sau patru ori pe saptamana, reduce cu 32% riscul unei femei de a dezvolta diabet, iar in cazul unui barbat procentul este de 27%, in comparatie cu persoanele care beau mai rar de o data pe saptamana.

Vinul ajuta la controlul glicemiei

Descoperirile sugereaza de asemenea ca nu toate tipurile de alcool au acelasi efect. Vinul se pare ca este cel mai benefic in acest sens datorita polifenolilor pe care ii contine, ce au un rol in controlul nivelului glicemiei din sange, se arata in studiul publicat in jurnalul ”Diabetologia”.

In ceea ce priveste berea, barbatii care consuma intre una si sase portii pe saptamana si-au redus astfel riscul de diabet cu 21% spre deosebire de semenii lor care au consumat mai putin de o bere pe saptamana. in cazul femeilor nu a fost observat niciun impact in acest sens.

Un consum ridicat de bauturi spirtoase pare sa creasca in mod semnificativ riscul de diabet in randul femeilor, insa nu a fost observat nici un efect in acest sens asupra barbatilor.

Spre deosebire de alte studii, aceasta cercetare nu a identificat o asociere intre consumul excesiv ocazional de alcool si diabet. Acest lucru s-ar putea datora numarului mic de participanti care au raportat ca se confrunta cu aceasta problema, cunoscuta sub denumirea ”binge drinking”, definita prin consumul de cinci sau mai multe portii de bautura odata, a mentionat Tolstrup.

Potrivit doctor Emily Burns din cadrul Diabetes UK, oamenii trebuie sa fie atenti deoarece ”efectele consumului regulat de alcool asupra riscului de diabet de tipul 2 difera de la o persoana la alta”. Chiar daca descoperirile acestui studiu sunt interesante, sustine ea, ”oamenii nu ar trebui sa le ia drept o unda verde pentru consumul in exces de alcool fata de actualele linii directoare ale NHS (sistemul national de sanatate din Marea Britanie — n.r.)”.

Doza maxima de alcool intr-o saptamana

Conform recomandarilor, barbatii si femeile nu trebuie sa depaseasca 14 unitati de alcool pe saptamana — echivalentul a sase halbe cu bere de tarie medie sau a zece pahare mici cu vin slab — pe parcursul a trei zile sau mai mult, iar in unele zile sa nu se consume alcool deloc, precizeaza BBC.

Rosanna O’Connor, director in cadrul Public Health England, este de parere ca ”nu este de niciun ajutor sa se discute numai despre efectele consumului de alcool asupra diabetului” deoarece acest obicei ”contribuie la un mare numar de alte boli grave, inclusiv unele cancere, boli de inima si de ficat, astfel ca oamenii trebuie sa tina cont de acest lucru atunci cand se gandesc la cat de mult beau”.

Tolstrup si echipa sa au utilizat aceeasi monitorizare si pentru analiza efectului alcoolului asupra altor afectiuni, conform Agerpres. Cercetatorii au descoperit astfel ca bautura consumata moderat, de cateva ori pe saptamana, a fost asociata cu un risc mai mic de tulburari cardiovasculare, precum infarct si accident vascular cerebral.

Pe de alta parte, insa, consumul oricarei cantitati de alcool a crescut riscul de boli gastrointestinale, precum hepatita alcoolica si pancreatita.

”Alcoolul este asociat cu 50 de boli diferite, asa ca noi nu spunem ‘continuati sa beti alcool”’, a subliniat Tolstrup.

O cercetare publicata in luna iunie, realizata timp de 30 de ani in Marea Britanie, a relevat ca un consum de alcool, chiar si in cantitati moderate, a fost asociat cu schimbari produse asupra structurii creierului si cu o crestere a riscului de degradare a functiilor acestuia, in special a „integritatii materiei albe”, dupa cum au explicat oamenii de stiinta.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: consumul de alcool are si beneficii: previne o boala grava