Consumul acestor alimente ar putea reduce riscul de cancer de san

Posted by Alin Marinescu on Thursday, June 30, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Consumul acestor alimente ar putea reduce riscul de cancer de san

Oamenii de stiinta canadieni au realizat un nou studiu conform caruia bacteriile bune din iaurtul probiotic si branza ar putea reduce riscul de cancer mamar, specialistii sustinand ca femeile ar trebui incurajate sa consume iaurturi probiotice sau sa ia suplimente pentru a se proteja de cancer.

Femeile sanatoase prezinta un nivel ridicat de doua bacterii - Lactobacillus si Streptococus - in tesuturile lor decat cele care sufera de cancer de san. Pe de alta parte, femeile diagnosticate cu aceasta boala prezinta un nivel ridicat de bacterii rele precum Escherichia coli si Staphylococcus epidermidis, care dauneaza ADN-ului celulelor.

„Pentru ca laptele matern contine bacterii benefice, ne-am pus intrebarea daca acestea ar putea juca un rol in reducerea riscului de cancer de san. Sau daca anumite tipuri de bacterii ar putea influenta aparitia cancerului la femeile care nu alaptat nicioadata. Pentru a explora problema, a fost nevoie sa demonstram mai intai faptul ca in tesutul sanului exista bacterii”, a explicat doctorul Gregor Reid de la Universitatea Western.

Potrivit CSID, studii anterioare au demonstrat existenta lor si ca alaptarea s-ar putea sa nu fie necesara pentru a imbunatati flora bacteriana a sanilor. Astfel, lactobacilii pot ajunge in glanda mamara. Studiul publicat in jurnal Applied and Environmental Microbiology sustine ca pe langa metodele directe de prevenire a cancerului, s-ar putea creste nivelul bacteriilor benefice in detrimentul celor rele cu ajutorul probioticelor.

Antibioticele care tintesc bacteriile ce stimuleaza cancerul ar putea fi o alta optiune in gestionarea cancerului de san. Exista ceva care tine bacteriile rele sub control. "Daca acel ceva care tine sub control cancerul ar putea fi alte bacterii – impreuna cu sistemul imunitar al gazdei? Nu s-a gasit inca un raspuns la aceasta intrebare, dar expertii in domeniu iau in considerare aceasta posibilitate", a explicat doctorul Reid.

Cercetatorii canadieni au analizat tesuturile mamare a 13 femei cu tumori benigne si 45 care avea tumori canceroase si care facusera mastectomie sau lumpectomie. Au analizat si tesuturile de la 23 de femei sanatoase care trecusera prin operatii de marire sau micsorare a sanilor.

Secventierea ADN-ului a fost utilizata pentru a identifica bacteriile din tesuturi, iar prin culturi s-a confirmat faptul ca organismele sunt vii. Femeile care fusesera diagnosticate cu aceasta boala prezentau un nivel ridicat de Escherichia coli si Staphylococcus epidermidis, care genereaza rupturi dublu catenare in ADN.  “Acestea sunt cel mai daunator tip de modificare a ADN-ului si sunt cauzate de genotoxine, specii reactive ale oxigenului si radiatia ionizanta”, a adaugat Gregor Reid.

Pe de alta parte, Lactobacillus si Streptococcus, considerate bacterii benefice sunt preponderente in sanii sanatosi. Ambele grupe de bacterii au propietati anti-cancerigene. De exemplu, celule NK sunt vitale cand vine vorba de controlul tumorilor si un nivel scazut al acestor celule imunitare este asociat cu un risc crescut al cancerului de san. Streptococcus thermophilus produce antioxidanti care neutralizeaza speciile reactive ale oxigenului si pot cauza modificari ale ADN-ului si, in cele din urma, cancer.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: consumul acestor alimente ar putea reduce riscul de cancer de san