Complicatiile varicelei

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, August 7, 2018 Under: Stiri din Sanatate

In cazul copiilor sanatosi, complicatiile provocate de varicela sunt destul de rare. Cea mai des intalnita complicatie a varicelei este aceea in care blisterele se infecteaza din cauza bacteriilor. La capitolul complicatii produse de varicela, cei mai vizati sunt adultii, femeile insarcinate, bebelusii mai mici de patru saptamani si persoanele cu un sistem imunitar slabit. In cazul copiilor sanatosi, cele mai comune complicatii ale varicelei reprezinta infectia blisterelor din cauza bacteriilor. Un semn al infectarii blisterelor este pielea inflamata, de culoare rosie din jurul lor, spune Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru. Daca ti se pare ca bubitele copilului s-au infectat, cere sfatul medicului pediatru sau al medicului de familie, deoarece copilul ar putea avea nevoie de tratament cu antibiotice.

Varicela poate fi o boala mult mai grava in cazul adultilor decat al copiilor. Adultii care contacteaza virusul au risc mai mare sa fie spitalizati. intre 5 si 14% dintre cazurile de adulti cu varicela pot dezvolta probleme la plamani precum pneumonie. Daca esti fumator, riscul de a suferi complicatii la plamani este si mai mare. Desi este o boala mult mai grava la adulti, majoritatea celor care sufera de varicela la varsta adulta se recupereaza complet dupa infectarea cu acest virus.

In cazul femeilor insarcinate, varicela poate cauza complicatii in mod ocazional, sustine Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrica-ginecologie. De exemplu, riscul de a face pneumonie este si mai mare in timpul sarcinii, mai ales daca esti sau ai fost fumatoare. Cu cat sarcina este mai avansata atunci cand faci varicela, cu atat riscul de pneumonie este mai mare. Daca faci varicela in timpul sarcinii exista un risc mic, dar semnificativ la care este supus fatul. Daca te infectezi cu varicela in primele 20 de saptamani de sarcina, exist riscul ca faptul sa dezvolte sindromul varicelei congenitale, care este destul de rar. Riscul de aparitie al acestui sindrom este de 1% in primele 12 saptamani de sarcina si de 2% intre saptamanile 13 si 20.

Sindromul varicelei congenitale poate cauza urmatoarele complicatii: cicatrici; probleme oculare precum cataracta; membre mai scurte; leziuni cerebrale. Un alt risc la care este supus fatul daca femeia gravida face varicela in sarcina este nasterea prematura. De asemenea, daca faci varicela cu 7 zile inainte de nastere sau cu 7 zile dupa, bebelusul poate face si el o forma severa de varicela. in cazuri foarte severe, varicela bebelusului abia nascut poate fi fatala.

Sistemul imunitar este modul de aparare al organismului impotriva bolilor, bacteriilor si virusilor. Daca sistemul tau imunitar este slabit sau nu functioneaza corespunzator, ai risc mai mare de a face anumite infectii, printre care si varicela. Daca ai un sistem imunitar slab, esti mult mai expus riscului de a suferi de complicatii in urma varicelei: pneumonie; septicemie; meningita. De aceea este extrem de important sa ceri ajutor medical in cazul primelor simptome de varicela, mai ales atunci cand este vorba de o persoana cu un sistem imunitar slabit.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: complicatiile varicelei