Coenzima frumusetii salveaza inima

Posted by Alin Marinescu on Thursday, June 28, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Coenzima Q10 (CoQ10) a fost identificata pentru prima data in anul 1915, in Anglia, fiind separata ca un electron ce transporta coenzima implicata in productia de adenozin trifosfat (ATP), molecula energetica a mitocondriilor celulare. De asemenea, este considerata combustibilul inimii, cu un rol esential in maximizarea nivelului de energie, fiind si un antioxidant incredibil de puternic. De obicei, corpul incepe sa piarda coenzima Q10 dupa varsta de 40 de ani. insa chiar daca nu ai probleme cu inima sau un istoric al familiei cu astfel de afectiuni, suplimentarea cu coenzima Q10 este o masura preventiva extrem de eficienta.

incepand cu anul 1982, dr. Stephen T. Sinatra, doctor in medicina, membru al Colegiului American de Cardiologie si profesor asociat la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Connecticut, a inceput sa studieze beneficiile coenzimei Q10, aceasta devenind unul dintre nutrientii de baza din studiile sale in promovarea sanatatii inimii. De fapt, in cadrul cardiologiei metabolice promovate de dr. Sinatra, coenzima Q10 este una dintre cele patru vitamine ale inimii (cunoscute sub numele de „Cvartetul uimitor“), alaturi de magneziu, L-carnitina si D-riboza.

„Daca as putea lua cu mine pe o insula pustie doar una dintre multiplele vitamine ale inimii, aceasta ar fi cu siguranta coenzima Q10“, marturiseste dr. Stephen Sinatra. Acest puternic nutrient asigura combustibilul necesar producerii de energie in fiecare celula a corpului, inclusiv in cel mai mare consumator de energie – inima, si iti poate salva literalmente viata.

Coenzima Q10 (CoQ10), numita si ubichinona, este o substanta asemanatoare vitaminelor, fiind sintetizata in mod natural in organism si localizata in „centralele energetice” ale celulelor (in mitocondrii). indeplineste trei roluri relevante pentru functia cardiovasculara: (I) rol cheie in procesul biochimic care furnizeaza energie in celulele cardiace (reprezinta practic „scanteia” care porneste si mentine activitatea mitocondriilor); (II) rolul de antioxidant pentru protectia membranei celulare; (III) efect direct asupra genelor implicate in inflamatie si in metabolismul lipidic.

Cu toate ca aceasta coenzima Q10 este produsa in mod natural in organism, productia descreste dramatic cu varsta si in prezenta unor boli specifice. Anumite medicamente, in special cele pentru scaderea colesterolului (statinele), de asemenea, pot reduce semnificativ productia de CoQ10. Pe masura ce nivelul de CoQ10 scade, este resimtita o stare de epuizare si de „imbatranire” accentuata a organismului. Scaderea resurselor energetice cardiace determinata de scaderea nivelului coenzimei Q10 in organism poate fi comparata cu uzura bateriei care alimenteaza o masina. Scadere capacitatii energetice a inimii face ca tesuturile sa fie mai sensibile la atacul radicalilor liberi. Nutrient extrem de puternic, care poate face o mare diferenta in sanatatea inimii si calitatea generala a vietii, coenzima Q10 este folosita pentru a trata orice afectiune cardiaca de hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca congestiva, aritmii si angina pectorala.

Suplimentarea organismului cu doze corecte de CoQ10 permite producerea „combustibilului celular“ numit si adenozin trifosfat (ATP) , fara de care muschiul inimii nu poate pompa eficient sangele. in acelasi timp, CoQ10 curata radicalii liberi distructivi, rezultati in mod natural din procesul de producere a energiei celulare. Studiile randomizate, multicentrice, efectuate pe parcursul a peste 10 ani, publicate in Failure si in Jurnalul Colegiului American de Cardiologie (2013), au demonstrat ca administrarea de CoQ10 a redus la jumatate decesul in randul pacientilor cu insuficienta cardiaca congestiva, fata de lotul martor.

Studii recente au demonstrat ca suplimentarea cu CoQ10 creste in mod semnificativ nivelul colesterolului „bun” ( HDL-C) si al lipoproteinei care asigura transportul acesteia, previne oxidarea LDL-colesterolului implicat in procesul de ateroscleroza, scade nivelul biomarkerilor inflamatori (proteina C-reactiva inalt sensibila) si diminueaza riscul de extindere a leziunilor tisulare ca urmare a declansarii unui atac cerebral sau a unui infarct. Atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale produc o explozie de radicali liberi care pot duce la extinderea tesutului deteriorat. Pacientii cu niveluri ridicate de CoQ10 sufera mai putine daune dupa aceste evenimente si cercetatorii japonezi au descoperit ca suplimentarea cu CoQ10 inainte si imediat dupa o interventie chirurgicala pe cord deschis este extrem de benefica in prevenirea leziunilor de reperfuzie – o complicatie frecventa in chirurgia cardiaca.
intr-un studiu clinic randomizat, administrarea de CoQ10 la pacientii cu atac de cord recent a redus incidenta evenimentelor cardiace ulterioare la 24,6%, fata de 45% incidente in lotul de control. Suplimentarea cu CoQ10 a fost, de asemenea, benefica si la pacientii cu angina stabila cronica, prolapsul valvei mitrale si aritmie.

Facand o analiza a 12 studii clinice, cercetatorii au concluzionat ca CoQ10 are potentialul de scadere a tensiunii arteriale sistolice cu pana la 17 mm Hg si a presiunii diastolice cu 10 mm Hg, fara efecte secundare semnificative. Cercetatorii italieni de la Universitatea din Ancona au furnizat dovezi ca suplimentarea CoQ10 reduce nivelurile sanguine de epinefrina (adrenalina) si alte catecolamine, acest lucru fiind considerat a fi partial responsabil atat pentru scaderea tensiunii arteriale, dar si pentru reducerea incidentei anumitor tipuri de aritmii. Cercetarile privind influenta CoQ10 in diferite cardiomiopatii (boli ale muschiului inimii, in care este redusa capacitatea de pompare) au aratat ca administrarea a minimum 100 mg/zi timp de 12 luni influenteaza pozitiv capacitatea de pompare (cresterea fractiei de ejectie), creste puterea musculara si se imbunatateste respiratia.

Multi medici americani, printre care si renumitul cardiolog Stephen Sinatra, recomanda administrarea suplimentelor de coenzima Q10 (numita de dr. Sinatra „Scanteia vietii“) persoanelor peste 40 de ani (cand productia naturala a acestei substante intra in declin), in doze de 50-100 mg/zi; persoanelor peste 60 de ani sau celor ce au tratament cu statine le sunt recomandate doze de 100-200 mg/zi, iar celor cu afectiuni cardiace doze de 200-300 mg/zi, in asociere cu riboza, magneziu si carnitina.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: coenzima frumusetii salveaza inima