Coacăzul-negru, antialergic natural

Posted by Alin Marinescu on Saturday, July 7, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Dacă ești diagnosticat cu alergii, este bine să știi că există și în natură soluții care dau rezultate în combaterea simptomelor acestora.

Una dintre plantele cu acțiune eficientă contra alergiilor este coacăzul-negru (muguri), folosită mai ales sub formă de extract. Remediul este recomandat în sindroame alergice acute, eczemă atopică, astm alergic acut. Se iau 50 de picături diluate în puțină apă, de 2 ori pe zi. 
Contra mâncărimii ochilor, simptom prezent în febra fânului, se recomandă infuzia din coacăz-negru. Se prepară dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită. Se infuzează 10 minute şi se consumă 2 căni pe zi, 10-15 zile, chiar dacă mâncărimea a dispărut.  
 
Trei-frați-pătrați, de ajutor în febra fânului
 
O altă plantă recomandată celor cu alergii, cum este febra fânului, este trei-frați-pătrați. Adjuvantă în alergii, eczeme și urticarie, planta poate fi administrată sub formă de infuzie, care se obține din 1 linguriță de trei-frați-pătrați la 1 cană cu apă. Se beau 2-3 căni pe zi. Și tinctura de trei-frați-pătrați ajută; se recomandă câte 40 de picături de 3 ori pe zi, diluate în puțină apă, între mese. 
 
Afinul tratează simptomele oculare
 
Contra simtomelor oculare care însoțesc alergiile – mâncărimi și roșeață – pot fi folosite și remediile pe bază de afin, administrate intern. Infuzia de afin se obţine dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită. Se infuzează 15 minute, se consumă 2 căni pe zi, 10-15 zile. Pentru decoctul de afin este nevoie de 2 linguriţe de fructe la 250 ml de apă; se fierbe 10 minute; se beau 3 căni pe zi, până la dispariția simptomelor. Pentru calmarea ochilor iritați, se pot pune comprese cu apă rece, care se țin câteva minute.   
 
Uleiul de tarhon are acțiune antihistaminică
 
În alergiile respiratorii, rezultate bune dă și uleiul esențial de tarhon. Planta are ațiune antihistaminică, antivirală și antiinflamatoare, fiind indicată în alergiile la polen și în astmul alergic. În simptomele care însoțesc alergiile, se pot face inhalații: se pun câteva picături de uleiul esențial de tarhon pe un șervețel, apoi se inspiră.  
 
Cimbrișorul desfundă nasul
 
Secrețiile nazale specifice alergiilor pot fi combătute cu ajutorul cimbrișorului, expectorant natural, care favorizează descongestionarea căilor respiratorii. Se fac inhalaţiile cu cimbrişor – 1-2 linguriţe de plantă la 1l de apă fierbinte. Se fac inhalaţii 5 minute, seara, zilnic, până când secreţiile dispar.
 
Și homeopatia dă rezultate
 
Desensibilizarea la alergeni se poate face folosind și remedii homeopate. Avantajul acestora este că nu acționează doar asupra unui alergen. „Pentru a se putea indica o asemenea imunoterapie specifică homeopată, trebuie făcută o analiză specială, care stabileşte compatibilitatea pacientului cu anumite remedii specifice. Cu alte cuvinte, are o înaltă specificitate, depinzând strict de fiecare pacient în parte”, afirmă medicul Rareș Simu, specialist imunologie clinică şi alergologie, la Centrul de Sănătate şi Viaţă Armonia din Bucureşti. Printre remediile homeopate cu efect antialergic, se numără: Allium cepa (când sunt prezente simptomele clasice de rinită alergică, cu rinoree care irită nasul şi buza superioară, lăcrimare, strănut în salve) şi Euphrasia (e indicat când secreţia lacrimală este iritantă şi ochii apar roşii şi injectaţi).      
 
INFO: Pentru igiena nasului în alergii se recomandă serul fiziologic sau apa de mare.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: coacăzul-negru  antialergic natural