Cirese toxice, insotite de recomandarea de a fi consumate fara coaja, vandute in hipermarket

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, May 8, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Cirese din Turcia tratate cu Imazalil si Thiabendazon, substante considerate toxice, insotite de recomandarea de a nu le fi consumata coaja, sunt puse in vanzare in Romania. Directorul general in ANPC Paul Anghel reaminteste ca legislatia europeana interzice folosirea acestor substante in agricultura, iar consumul poate afecta ficatul si rinichii.

Imaginea a fost distribuita pe Facebook de un utilizator care afirma ca a cumparat fructele dintr-un hipermarket. „Legislatia Uniunii Europene interzice folosirea Thiabendazolului si Imazalilului in agricultura”, afirma directorul general al ANPC Paul Anghel. El precizeaza ca produsele tratate cu aceste substante nu au gust sau aspect modificate dar avertizeaza ca in cazul consumului sunt afectati ficatul si rinichii. De altfel directorul ANPC Paul Anghel a mai avertizat cu privire la fructele tratate cu cele doua substante, in noiembrie anul trecut el atragand atentia asupra citricelor.

„Cititi cu atentie eticheta produselor pe care doriti sa le achizitionati si e bine sa stiti ca: portocalele si citricele conservate cu IMAZALIL sunt foarte periculoase pentru consumul uman. THIABENDAZOL-IMAZALIL sau E233 acopera coaja citricelor, este folosita pentru combaterea bolilor la plante si are o actiune fungicida”, afirma atunci Anghel, prezentand si o eticheta de citrice provenite din Turcia, pe care era mentionata substanta. Si atunci prezenta riscul consumului unui astfel de fructe si preciza ca „intoxicarea poate interveni chiar daca nu se ingereaza coaja fructelor si legumelor stropite" si ca acestea trebuie spalate pentru indepartarea pesticidului de pe suprafata lor”.

sursa: news.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cirese toxice  insotite de recomandarea de a fi consumate fara coaja  vandute in hipermarket