Ciocolata, beneficii uriaşe pentru sănătate

Posted by admin. on Monday, April 6, 2015 Under: Stiri din Sanatate

Delicioasa ciocolată are efecte benefice nebănuite pentru sănătate: scade riscul de accident vascular, este un bun antioxidant, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui. Se spune că ciocolata ne face mai buni la matematică, stimulând capacitatea de concentrare, dar şi mai fericiţi, prin eliberarea endorfinelor. Medicii recomandă două tablete de ciocolată neagră pe zi.

În ciuda legendelor create în jurul delicioasei ciocolate potrivit cărora acest desert n-ar fi tocmai indicat pentru sănătate, medicii susţin că ciocolata nu este dăunătoare, ba chiar ajută. Beneficiile ciocolatei asupra organismului uman ţin de compoziţia acesteia. Boabele de cacao care constituie componentele de bază ale ciocolatei conţin aminoacizi denumiţi flavonoizi, aceştia din urmă având efecte bune asupra sănătăţii.  Medicii atrag atenţia asupra faptului că nu orice tabletă sau baton de ciocolată este benefic pentru organism.

”Este indicată ciocolata neagră , amăruie, deoarece este cea mai bogată în flavonoizi. Se recomandă în principal ciocolată cu 70% cacao”, este de părere medic specialist medicină generală Radu Bulumac. În opinia medicului, antioxidanţii din boabele de cacao previn infarctul sau insuficienţa cardiacă, cancerul şi diabetul.

”Un consum regulat de ciocolată neagră ajută la reglarea tensiunii arteriale, reduse riscul de infarct miocardic sau apariţia accidentelor cardiovasculare. Pentru a beneficia de aceste efecte este indicat consumul a două tablete de ciocolată pe zi. Însă acest lucru se aplică doar în cazul ciocolatei negre. Ciocolata cu lapte are o cantitate redusa de antioxidanti si mai mult zahar. Ciocolata alba nu contine deloc antioxidanti”, mai spune medicul.

Ciocolata neagră protejează inima

Un consum moderat de ciocolată neagră diminuează riscul îmbolnăvirii inimii în cazul persoanelor sănătoase. Consumul de ciocolată reduce uşor tensiunea arterială, ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui şi creşte flexibilitatea arterelor. În urma unor studii s-a constat că peroanele care au consumat ciocolată neagră timp de trei luni au prezentat un risc minim de infarct.

Medicii susţin că ciocolata neagră protejează inima, însă doar atunci când este consumată în cantităţi moderate. În plus, datorită vitaminei B3 existentă în ciocolată,  se reduce depunerea de grăsimi pe artere.

Reduce nivelul colesterolului

Deşi pare greu de crezut, ciocolata inclusă aparent în categoria dulciurior care afectează colesterolul în sens negativ, are un efect benefic.

Cacaoa acţionează împotriva colesterolului denumit popular colesterol  "rău". Flavonoidelor pe care le conţin boabele de cacao  au proprietati puternic antioxidante şi favorizeaza productia de colesterol bun.

Se spune că boabele de cacao au o capacitate antioxidanta de cinci ori mai puternica decat cea pe care o are ceaiului negru.  Date fiind aceste proprietăţi, ciocolata este considerată un excelent antioxidant.

Reduce stresul şi ne face mai fericiţi

Ciocolata contine magneziu, un important mineral în lupta cu stresul. Ca atare consumul moderat de ciocolată reduse stresul, creşte încrederea de sine si creşte energia.

Efectul ciocolatei asupra stării de spirit a fost comparat cu starea de îndrăgosteală. Ciocolata duce la eliberarea endorfinelor, aceeaşi substanţă secretată de corpul uman atunci când  o persoană este îndrăgostită.

Stimulează memoria

În compoziţia ciocolatei există un anume tip de cafeina numit teobromină. Acesta este responsabilă cu stimularea  funcţiile cerebrale. Consumul de ciocolată stimulează memoria, creşte viteza de reacţie şi creşte puterea de concentrare. Flavonoidele din ciocolata îmbunatatesc circulaţia sângelui către creier, făcând ca acest organ să funcţioneze mai rapid.

Cum alegem ciocolata bună

O ciocolată bună, în opinia medicilor, înseamnă o ciocolată cu un procent mai mare de cacao şi mai scăzut de zahăr. Continutul de cacao din compozitia ciocolatei  este trecut pe ambalaj sub forma unui procent care, de obicei. se situeaza  între 35 şi 100%. Cea mai bună este ciocolată cu procent de cacao între 100-75%.  ”100% înseamnă că în compoziţie sunt boabe de cacao, fără zahăr sau grăsimi”, explică medicul care recomandă consumul de ciocolată amăruie.

Cu excepţia gustului mai dulce şi mai agreat de majoritatea consumatorilor, ciocolata cu lapte nu are mari beneficii. ” Nu are suficiente flavonoide şi nu oferă aceleaşi beneficii pentru organism ca şi ciocolata neagră”, mai spune medicul.

În ceea ce priveşte ciocolata albă, aceasta are în compoziţie lapte, zahar si multe calorii, beneficiile fiind inexistente.

Consumată în exces, ciocolata îngraşă

Ciocolata trebuie consumata cu moderatie, spun medicii. Toate teoriile despre ciocolată admit faptul că acest desert consumat în exces îngraşă, din cauza zahărului, lipidelor şi caloriilor . Cum ciocolata amăruie conţine cele mai puţine calorii şi cea mai mică cantitate de zahăr , aceasta este singura care are grijă şi de siluetă, atunci când este consumată în cantităţi moderate.

sursa: adevarul.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ciocolata  beneficii cacao  boabe de cacao  medic  circulatia sangelui  memorie  accident vascular  colesterol  ciocolata neagra  energie