Cine cauzeaza reumatismul articular acut

Posted by Alin Marinescu on Monday, October 1, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Reumatismul articular acut este o sechela tardiva a infectiei cu streptococ hemolitic grup A. Recurentele bolii sunt frecvente dupa o noua infectie streptococica faringiana netratata, aparuta la bolnavii cu istoric de reumatism articular acut (RAA) in antecedente. Boala apare numai dupa infectii ale tractului respirator superior cu streptococ grup A. Un copil care a facut un atac de RAA ramane cu susceptibilitate deosebita pentru repetarea atacurilor in anii urmatori.

Printre cele mai importante manifestari clinice in RAA se numara cele determinate de artrita. Debutul RAA este, de obicei, brusc, dar poate fi si insidios. Primele simptome care apar sunt febra si durerile articulare. Copilul mai poate prezenta epistaxis (hemoragie nazala), dureri abdominale, care pot fi severe, fiind insotite uneori de varsaturi.

Artrita (durerile articulare) din RAA poate afecta mai multe articulatii, dar elementul caracteristic il constituie aspectul migrator. Inflamatia aparuta la prima articulatie scade, timp in care sunt „prinse“ alte articulatii. Durata afectarii unei articulatii nu depaseste 72 de ore, iar toata simptomatologia articulara dureaza 2-4 saptamani. Cel mai frecvent sunt afectate articulatiile moi ale extremitatilor.

Tot in cadrul acestei boli este posibila o afectare cardiaca. Cardita reumatismala nu determina, de obicei, simptomatologia prin ea insasi. Diagnosticul clinic de cardita, in cursul atacului de reumatism, poate fi insotit in prezenta uneia dintre urmatoarele situatii: - suflu cardiac cu caracter organic; - marirea cardului; - insuficienta cardiaca congestiva; - semne de pericardita.

Cardita apare mai frecvent la varste mici, descrescand ca incidenta la grupa de varsta 14-17 ani, la persoane de peste 25 de ani boala aparand ocazional. Bolnavii cu cardita severa au un prognostic nefavorabil. in 70% dintre cazuri, vindecarea este incompleta, bolnavul prezentand valvulopatie cronica. Recurentele atacului acut de reumatism sunt mai frecvente la bolnavii cu afectare cardiaca. Profilaxia RAA are ca obiectiv prevenirea bolii si se face prin tratamentul anginelor streptococice.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cine cauzeaza reumatismul articular acut