Cinci beneficii ale ciocolatei

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, November 22, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru ciocolata

Bogata in lipide si glucide, ciocolata contine in medie 500 kcal/100 g si nu ar trebui interzisa din alimentatie, iar asta pentru ca aduce numeroase vitamine, stimuleaza sistemul nervos si moralul, spre deosebire de alte alimente sarace in nutirenti, dar bogate in calorii. Pentru a profita de beneficiile sale, fara a ne ingrasa, este recomandat consumul unui baton (aprox.30 g) de ciocolata neagra (cu minim 70% cacao) pe zi. Cea mai buna ciocolata pentru sanatate este cea care contine o cantitate cat mai mica de materii grase si zaharuri, adica ciocolata neagra. Ciocolata care contine ulei de palmier ar trebui evitata. Ciocolata cu lapte contine o cantitate mare de lapte si zahar. Ciocolata alba are o consistenta scazuta, datorita lipsei totale de cacao. Dr. George Sireteanu, specialist in chirurgia generala si chirurgia obezitatii, explica pentru Gandul ce alte beneficii poate avea.

1. Ciocolata este bogata in minerale. Consumul unui patratel de ciocolata ne permite sa ne „facem plinul” cu minerale precum magneziu si fosfor, dar si cu potasiu, fier sau vitamine, mai ales cele din grupul B. Asociata cu o alimentatie variata, ciocolata favorizeaza, de asemenea, mentinerea echilibrului alimentar. Atentie totusi la ce alegeti: optati pentru ciocolata neagra de calitate si evitati biscuitii cu crema sau alte deserturi bogate in zahar, care nu aduc un aport alimentar important.

2. Poate fi un anti-depresiv natural. Ciocolata este excelenta pentru moral, datorita continutului crescut in magneziu, un oligoelement cunoscut pentru efectele sale relaxante si importanta lui in transmiterea impulsurilor nervoase la nivelul creierului. De asemenea, prin continutul crescut in teobromina si feniletilamina, doua substante cu structura asemnanatoare amfetaminelor, ce actioneaza la nivel cerebral, creste activitatea neurotransmitatorilor.

3. Combate ridurile. Ciocolata face parte din „top 10” al alimentelor tineretei.  Cacaoa este, intr-adevar, unul dintre alimentele cele mai bogate in flavonoide, si in mod special in catechine, cunoscute pentru proprietatile lor antioxidante. Pentru a profita de numeroasele sale beneficii, consumati ciocolata neagra. Aceasta ajuta la mentinerea unui corp tanar si dinamic. Atentie la ciocolata cu lapte si cea alba, care, datorita continutului scazut in cacao, sunt sarace in flavonoide.

4. Previne aparitia bolilor cardio-vasculare. Flavonoidele, continute de cacao si de ciocolata neagra, au un rol protector impotriva bolilor cardio-vasculare. Ele favorizeaza scaderea LDL-colesterolului sangvin („colesterolul rau”) si protejeaza elasticitatea peretilor vasculari.

5. Ciocolata previne aparitia hipertensiunii. Gratie continutului crescut in flavonoide, ciocolata neagra scade semnificativ tensiunea arteriala si ajuta la stabilizarea acesteia in timp. De asemenea, impiedica aparitia diabetului zaharat de tip II.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cinci beneficii ale ciocolatei