Cinci alimente care sunt mai sanatoase daca au fost gatite

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, March 9, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru spanac

Iti place sa mananci sanatos si, chiar daca nu ai adoptat un stil de viata raw vegan, mancarea “cruda” nu iti displace. Exista, insa, anumite alimente care sunt mai sanatoase daca au fost gatite.

Spanacul. Aceasta leguma cu frunze verzi este bogata in calciu, fier si magneziu. Insa, pentru a te bucura din plin de beneficiile ei, ar trebui sa o consumi doar gatita. In acest caz, cantitatea de calciu din spanac se va tripla.

Kale. Gatita, kale nu mai este deloc apetisanta. Insa este foarte sanatoasa. Bogata in fibre, kale este cel mai mare inamic al colesterolului atunci cand este preparata termic. Supa minestrone de kale este un preparat cu care sigur nu vei da gres.

Ciupercile. Fac parte din randul celor mai controversate legume. In stare cruda, ele au o consistenta greu digerabila. Insa, daca le gatesti, lucrurile se schimba radical. Ciupercile nu doar ca vor avea o structura usor de digerat, dar nu va exista nici riscul ca tu sa ingerezi toxine sau alte bacterii ce isi fac veacul printre franjurii ciupercii.

Ciuperci gatite poti manca in sandvisuri, in salate sau cu orez ori le poti transforma intr-o gustare in sine, daca le coci in cuptor.

Morcovii. Ca si ciupercile, morcovii nu sunt foarte usor de digerat. Dar, macar in stare cruda, pot reprezenta un desert delicios si sanatos. Insa, daca ii gatesti, nu doar ca te vei asigura ca ii vei digera mai usor, dar te vei bucura si de maximum de beneficii pe care ti-l ofera. Morcovii fac parte din categoria alimentelor care sunt mai sanatoase atunci cand sunt gatite pentru ca, prin perare termica, se activeaza o importanta cantitate de betacaroten, antioxidant care se transforma in vitamina A si imbunatateste sanatatea ochilor.

Pana la urma, instistenta mamelor sau a bunicilor noastre de a pune morcovi in aproape orice mancare era chiar justificata.

Rosiile. Cu siguranta, ultimul dintre alimentele pe care ti-l vom prezenta ca fiind mai sanatoase cand sunt gatite te va surprinde. Este vorba depre rosii. De obicei, mancam rosii crude in mod frecvent: in salate, cu branza, in sandvisuri…

Se spune despre rosii ca sunt un bun aparator impotriva cancerului. Asa este, insa afirmatia este valabila doar in cazul in care acestea sunt gatite. Atunci cand sunt preparate termic, licopenul aflat in compozitia rosiilor creste cu cel putin 30 %. Astfel, pastele cu sos de rosii ori supa de rosii reprezinta nu doar niste simple preparate culinare gustoase si slab calorice, ci si foarte sanatoase.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cinci alimente care sunt mai sanatoase daca au fost gatite