Cicoarea purifica ficatul si scade colesterolul

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, July 25, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Datorita substantelor amare, inulinei si colinei, cicoarea usureaza digestia si favorizeaza eliminarea secretiilor biliare. Infuziile si decocturile de cicoare sunt bauturi excelente pentru purificarea ficatului si a splinei.

Gratie substantelor pe care le contin infuziile de cicoare sunt utile si in tratamentul imediat dupa icter, potrivit „Ghidului plantelor medicinale si aromatice de la A la Z“, coordonat de farmacologul dr. Ovidiu Bojor. O doza de doua cani pe zi s-a dovedit eficienta in tratamentul acestor afectiuni. Date mai recente din literatura de specialitate – 1998 – au demonstrat si o scadere remarcabila a colesterolului, potrivit aceleiasi surse. In cazul in care se consuma prajeli sau grasimi, o cana sau doua cu decoct de cicoare constituie un factor protector pentru artere. O serie de studii efectuate, timp de mai multi ani, de catre cercetatorii egipteni au ajuns la rezultate semnificative in tratamentul tahicardiilor. Aceste cercetari se bazeaza pe prezenta in radacinilc uscate dc cicoare sau in produsele din aceasta planta a substantelor active de tip digitalic. Pana la viitoarele cercetari in aceasta directie, o cana pe zi cu radacina de cicoare este utila, potrivit Ghidului, citat de adevarul.ro.

O alta actiune a preparatelor pe baza de radacina de cicoare consta in a neutraliza aciditatea gastrica. De asemenea, uleiul esential si rezinele - rasinele - din aceasta planta, pe langa proprietatile diuretice si laxative, au o usoara actiune hipoglicemianta si antitiroidiana. Datorita substantelor amare, inulinei si colinci, atat radacinile, cat si partile aeriene ale plantei au proprietati eupeptic amare - usureaza digestia - si colagoge  - favorizeaza evacuarea secretiilor biliare. Tot cercetari recente au aratat ca atat decocturile de radacina de cicoare, cat si andivele  - din Cichorium endivia - de cultura actioneaza favorabil in litiaza biliara, stimuleaza pofta de mancare, sunt usor laxative, mineralizante si vermifuge.

Din 12 lingurite de radacina sfaramata la o cana cu apa se prepara un decoct scurt  - 10 minute. Se beau 2-3 cani pe zi. Din partile aeriene ale plantei, cat si din radacini, 2 lingurite la o cana cu apa, se prepara o infuzie. Se beau 2 cani pe zi. Nu are contraindicatii.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cicoarea purifica ficatul si scade colesterolul