Cercetatorii au descoperit cauza celor mai multe cancere

Posted by Alin Marinescu on Thursday, December 28, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru cercetatori medicina

Aproximativ doua treimi dintre imbolnavirile de cancer sunt provocate de... ghinion. Sau, cum le place oamenilor de stiinta sa spuna intr-un studiu publicat in SUA, de mutatii intamplatoare suferite la nivelul ADN-ului celular atunci cand celulele se reproduc, conform Reuters.

Concluzia acestui studiu explica de ce persoane sanatoase, care duc vieti sanatoase si fac totul pentru a evita afectiunile oncologice, ajung totusi sa se imbolnaveasca. "Astfel de cancere se produc indiferent de cat de perfect este mediul", a explicat Dr. Bert Vogelstein, genetician specializat in oncologie de la Universitatea John Hopkins din Baltimore, coordonatorul studiului publicat de prestigioasa revista Science.

Studiul este bazat pe secventieri genetice si analize oncologice desfasurate in 69 de tari din diferite parti ale lumii si urmeaza unui alt studiu controversat publicat de oameni de stiinta de la aceeasi universitate in 2015, in revista Science, care insa examina doar cazurile din SUA. Noul studiu, realizat de Dr. Vogelstein alaturi de matematicianul Cristian Tomasetti, sustine ca mutatiile intamplatoare suferite de ADN sunt raspunzatoare de cea mai mare parte a cazurilor de imbolnaviri oncologice. Aceasta concluzie a provocat o reactie dura din partea expertilor in cancer care sunt de parere ca majoritatea cancerelor sunt provocate de un stil de viata nesanatos si de factori de mediu (expunere la poluare, stres, fumat etc) la care se adauga si mostenirea unor probleme de ordin genetic.

"Desi majoritatea oamenilor au aflat despre cauzele ereditare si de mediu ale cancerelor, asa cum este fumatul, putini sunt constienti de greselile aleatoare care se pot produce ori de cate ori o celula normala se divide si isi copiaza informatia ADN in doua noi celule", conform lui Tomasetti. Astfel de "greseli" sunt "o cauza principala a mutatiilor canceroase care, istoric vorbind, au fost subevaluate din punct de vedere stiintific", a adaugat el, conform Agerpres. Noul studiu a oferit si o estimare a proportiei de afectiuni oncologice ce sunt provocate de astfel de greseli intamplatoare. Pentru a ajunge aici cercetatorii au dezvoltat un model matematic folosind date obtinute in urma secventierii informatiei ADN, de la The Cancer Genome Atlas si date despre imbolnaviri de la Cancer Research UK. Ei au cautat in special mutatiile care duc la cresteri celulare aberante in 32 de tipuri diferite de cancer.

Desi au existat variatii in functie de tipul de afectiune oncologica, per total, cercetatorii au estimat ca 66% din mutatiile produse in aceste cazuri au rezultat din erori de copiere celulara, 29% au fost cauzate de stilul de viata si de factori de mediu, iar 5% de bagajul genetic mostenit. Desi majoritatea acestor mutatii nu pot fi prevenite, cercetatorii au subliniat ca diagnosticarea cat mai rapida, in fazele incipiente ale bolii, poate preveni numeroase decese de cancer, indiferent de cauza care a dus la declansarea bolii.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cercetatorii au descoperit cauza celor mai multe cancere