Cercetatorii au descoperit canale secrete ce fac legatura intre craniu si creier

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, September 4, 2018 Under: Stiri din Sanatate

O echipa de specialisti in medicina a descoperit la soareci si oameni mici canale ce conecteaza maduva osoasa a craniului de invelisul creierului. Cercetarea arata ca ar putea exista o ruta directa a celulelor imunitare de la maduva osoasa la creier. Conform Science Alert, cercetatorii credeau anterior ca celulele sistemului imunitar sunt transportate prin intermediul fluxului sanguin din alte parti ale corpului catre creier in cazul inflamatiilor sau afectiunilor cerebrale. 

Noua descoperire sugereaza ca aceste celule apeleaza la o scurtatura. Micile tuneluri au fost descoperite cand o echipa de cercetatori a incercat sa descopere modul in care celulele sistemului imunitar sunt transportate catre creier in cazul unui atac cerebral sau meningitei. Specialistii au urmarit parcursul neutrofilelor „primele ce raspuns” din intregul sistem imunitar.  Echipa a dezvoltat o tehnica de etichetare cu membrana fluorescenta a celulelor. Celulele etichetate cu substanta rosie au fost injectate in craniul soarecilor, iar cele etichetate cu substanta verde au fost injectate in tibie. Odata injectate celulele, cercetatorii au indus inflamatii acute, inclusiv atacuri cerebrale si meningoencefalita. 

„Am inceput sa examinam craniul cu atentie din toate unghiurile pentru a descoperi cum ajunge neurotrofilele in creier. Nu ne-am asteptat, dar am descoperit mici canale care conecteaza măduva de invelisul creierului,” a declarat Matthias Nahrendorf din cadrul  Harvard Medical School and Massachusetts General Hospital. Pentru a descoperi dacă aceste canale sunt prezente si la oamenii specialistii au analizat bucăti de craniu uman povenite din operatii. Şi in acest caz specialistii au observat canale cu un diametru de cinci ori mai mari decat cele din craniul soarecilor. 

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cercetatorii au descoperit canale secrete ce fac legatura intre craniu si creier