Cele trei alimente care, consumate in exces, pot duce la boli grave

Posted by Alin Marinescu on Monday, December 18, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru paine alba

Paine alba, paste si cartofi pe saturate - asta primesc la fiecare masa cei mici, potrivit unui studiu realizat de Institutul National pentru Sanatatea Mamei si a Copilului.

Explicatia este, fara indoiala, legata de bani. Painea alba are un pret mai mic fata de cea integrala. Medicii atrag insa atentia. Consumate in exces, duc la aparitia unor boli grave, iar efectele nu se vad imediat, ci in timp.

Asa arata masa unui copil in Romania. Cartofi prajiti cu paine sau ciorba de cartofi cu paine. Pe scurt, multa paine. Iar majoritatea romanilor o aleg pe cea alba. Explicatia este una simpla.

O paine facuta din faina alba costa aproximativ 1 leu. Painea alba este mai ieftina, dar putini oameni stiu ca este mai bogata in aditivi si amelioratori pe care producatorii ii adauga in faina tocmai ca aluatul sa dospeasca mai repede. Rezultatul? O paine pufoasa, dar nesanatoasa.

Ca sa intelegeti mai bine trebuie sa stiti care este procesul prin care bobul de grau este transformat in faina alba. Corina Munteanu, manager calitate si produs brutarie artizanala: „Faina alba este faina integrala minus tarata, minus coaja bobului, deci din faina alba ramane amidonul, centrul bobului de grau si cam asta este tot. Este foarte saraca in vitamine, nutrienti, pentru ca bobul de grau ce are important are in coaja”.

Faina alba se adauga in compozitia celor mai multe produse de patiserie, cum sunt si covrigii, de exemplu. Din lipsa de timp, dar si de educatie alimentara, multi parinti le dau copiilor inca de la prima ora astfel de alimente. Din meniu nu lipsesc nici pastele. Medicii atrag insa atentia la modul de preparare al alimentelor, dar si la combinatiile care ajung in farfuriile celor mici.

Dr. Laura Ene, medic diabet, nutritie si boli metabolice: „Combinatia cartofi cu paine chiar si paste cu paine. Painea se potriveste dimineata si de preferat este sa se aleaga integrala. Pastele, cartofii se potrivesc la masa de pranz si nu seara. Pana la urma nu pastele si painea sunt o problema, ci in ce inmuiem painea, cu ce combinam pastele. Pentru ca sigur poate nu toata lumea tolereaza gustul de paste integrale, poate nu toata lumea tolereaza painea integrala”.

Dr. Simona Carniciu, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice: „Copiii pot fi invatati ca aceste alimente sunt sanatoase numai in momentul in care sunt consumate corect si sa apelam la alte metode de gatit: copt fiert si sa fie o metoda de implementat pentru mancarea de zi cu zi”.

in caz contrar, aceste produse aduc calorii din belsug, iar continutul lor in vitamine si minerale este...zero. Cu alte cuvinte, contin calorii goale care nu hranesc organismul. Dimpotriva.

Dr. Laura Ene, medic diabet, nutritie si boli metabolice: „Alimentatia nesanatoasa formata mai ales din carbohidrati cu indice glicemic crescut cum este painea alba, cartoful preparat prin prajire cum sunt pastele albe - astea nu aduc decat calorii in plus fara nutrienti. Plusul de calorii pe care il mananca un copil intr-o zi fara sa il consume pentru ca nu se misca, nu face activitate fizica”.

Iar consumul excesiv de produse facute din faina alba nu se vede imediat, ci in timp, spun medicii. Dr. Laura Ene, medic diabet, nutritie si boli metabolice: „Atunci cand vine vorba de copii copiii trebuuie sa creasca pe inaltime e de preferat si nu pe latime. Aproape jumatate din copiii de varsta scolara in acest moment sunt supraponderali si obezi. Asa apare sindromul metabolic chiar si la copii. A inceput sa apara caz de diabet al adultului la copii - si totul are legatura cu calitatea mancarii, cu procesarea alimentelor”.

Produsele de panificatie trebuie sa contina numai patru ingrediente: faina, apa, drojdie si sare pentru a ne hrani. De aceea, saptamana viitoare, la "Tinerete fara batranete" va aratam cateva variante sanatoase de paine, dar si de paste.

sursa: digi24.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cele trei alimente care  consumate in exces  pot duce la boli grave