Cele mai sanatoase surse de zahar

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, September 12, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru sirop de artar

Zaharul natural
pe care fructele il contin sau fructoza este sanatos. Insa cu limite, pentru ca, pana la urma, este tot zahar. Iar zaharul in exces este stocat de organism in depozite de grasime. Nutritionistii de pe Mind Body Green recomanda o ceasca de fructe pe zi, maximum, daca vrei sa slabesti.

In primul rand, ai grija la indulcitorii artificiali sau la inlocuitorii de zahar! Sucraloza, aspartamul si zaharina sunt asociate cu obezitatea si afecteaza sanatatea.

Poti alege variante sanatoase de indulcire, precum:

- siropul de artar: acesta nu necesita procesare, are nutrienti, minerale si antioxidanti. In plus, are indice glicemic mai mic decat zaharul.
- zaharul de cocos: Ca si siropul de artar, zaharul de cocos contine minerale si antioxidanti. In plus, el abunda in prebiotice, precum inulina, care reduce pofta de dulce.
- mierea cruda: sau mierea neprocesata, de preferat organica. Nu este recomandata copiilor, femeilor insarcinate sau veganilor.

Daca vrei, poti tine un jurnal alimentar saptamanal, pe care sa il verifici la final, sa observi ce obiceiuri alimentare ai. 
In cazul in care vrei sa vezi cat zahar pe zi ai consumat, fii atent la:

- fructe: Incearca sa ramai la 2 portii de fructe pe zi, asa cum am scris mai sus.
- indulcitori: elimina sucraloza, aspartamul, zaharina si alege stevia, siropul de artar, zaharul de cocos sau mierea cruda. Dar foarte putina!
- alimente dulci: revezi jurnalul alimentar! Poti consuma mult zahar pe zi fara sa-ti dai seama. Daca bei cafeaua indulcita, la pranz adaugi un dressing cu zahar si la gustare mananci un corn dulce, este posibil sa depasesti cu mult cantitatea recomandata.

Incearca sa mananci un singur aliment indulcit pe zi, pe langa cantitatea de fructe recomandata.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cele mai sanatoase surse de zahar