Cele mai periculoase 4 alimente degresate

Posted by Alin Marinescu on Sunday, May 27, 2018 Under: Stiri din Sanatate

In multe cazuri, de la supermarket iti poti cumpara produsele preferate in doua variante: cu grasimi sau fara. Preferi, fireste, cea de-a doua varianta, varianta pe care o consideri mai sanatoasa si mai saraca in calorii. Dar nu e chiar asa. Ti-am pregatit o lista cu cele mai periculoase alimente degresate si motivele pentru care influenteaza negativ starea noastra de sanatate.

Din pacate anumite alimente degresate nu au reale calitati. Unele dintre ele au adaugat zahar sau chimicale pentru a compensa lipsa grasimilor. In plus, alimentul respectiv nu mai contine substantele nutrivite care erau benefice pentru sanatate. Organismul are nevoie de grasimile sanatoase pentru a mentine puternici peretii celulelor, a absorbi vitaminele de care are nevoie si a regla hormonii. Privarea lui de aceste grasimi si adaugarea de chimicale are un efect total opus. Iata ce ar trebui sa eviti: 

Dressingul de salate. Cercetatorii de la Universitatea Purdue din S.U.A, Indiana, au descoperit ca, desi cel sarac in grasimi are si mai putine calorii, acesta blocheaza absorbtia nutrientilor din fructe si legume. Dressingul potrivit este cel cu grasimi monosaturate (de exemplu cel pe baza de ulei de masline) care ajuta la absorbtia carotenoidelor (substante care proteajeaza celulele corpului).

Untul de arahide. E placut sa-ti incepi dimineata cu o portie de dulce, dar untul de arahide nu e tocmai prietenos cu silueta. Doua linguri au aproximativ 190 de calorii si 16 grame de grasimi. Versiunea saraca in grasimi nu e insa mai reusita. “Grasimea din untul de arahide este monosaturata si deci sanatoasa. Ea reduce inflamatiile si echilibreaza nivelul colesterolului” explica Erin Palinski, autorul cartii “Belly Fat Diet for Dummies”. “Untul de arahide degresat are mai putine grasimi, dar sunt inlocuite cu zahar.” Daca tanjesti dupa o portie de placere vinovata, alege-o pe cea normala.

Laptele. Daca laptele gras face bine organismului inseamna ca varianta sa degresata complet face minuni nu? “Laptele este bogat in vitaminele A si D care sunt solubile in grasimi. Aceste vitamine sunt retinute in ficatul tau si sunt importante pentru absorbtia altor nutrienti importanti”, explica doctorul Palinski. “Cand scoti grasimea din lapte nu mai asimilezi aceste vitamine importante. Alege-l in schimb pe cel cu 1,5 grasime. El contine acidul lineolic care te ajuta in procesul de slabit, dar si vitaminele necesare.”

Inghetata. Suna minunat ideea de a scoate grasimea din inghetata si de a crea un desert magic pe care-l poti manca toata ziua. Doctorul Palinski te avertizeaza sa ai grija: “Grasimea este cea care te ajuta sa te saturi. Fara ea vei manca fara oprire si chiar daca inghetata pe care o consumi nu are grasimi, ea are totusi calorii. O inghetata de vanilie cu grasimi are cam 230 de calorii in timp ce una degresata cam 170. Dar caloriile economisite se aduna usor la loc.”

Alte alimente pe care ar trebui sa le eviti: Preparatele inghetate de la supermaket. Pe lista acelor alimente degresate pe care ar fi bine sa le eviti se afla si ele. Chiar daca nu alegi o pizza congelata, ci un piept de pui cu broccoli, felul respectiv de mancare are foarte multa sare. Conform Departamentului de Agricultura din SUA (USDA) un adult nu ar trebui sa consume mai mult de 2300 de mg de sodiu pe zi. Un astfel de preparat pentru a rezista contine mai mult de jumatate din necesarul tau zilnic.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cele mai periculoase 4 alimente degresate