Cele mai nesanatoase 5 greseli alimentare pe care le faci si tu

Posted by Alin Marinescu on Saturday, November 4, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru cina romantica

Programul incarcat de peste zi, stresul cotidian si procesarea industrializata a alimentelor sunt principalii factori care au dus la schimbarea obiceiurilor alimentare.

Bolile cardiovasculare, diabetul, obezitatea sau cancerul sunt boli cu o prevalenta tot mai mare in randul populatiei, care pot fi prevenite cu ajutorul unei diete echilibrate din punct de vedere nutritional. Specialistii atrag atentia asu­pra faptului ca tot mai multi romani au tendinta de a manca alimente tot mai bogate in kilocalorii, de a lua masa la ore tarzii in noapte sau de a nu se hidrata corespunzator.

Iata lista celor mai nesanatoase obiceiuri alimentare tot mai des adoptate de romani:

Principala masa a zilei este cina
Din cauza unui program incarcat, avem tendinta ca masa cea mai consistenta a zilei sa fie luata seara, desi, potrivit nutritionistilor, micul dejun ar trebui sa fie cea mai importanta masa a zilei. 25% dintre romani iau micul dejun o data pe saptamana sau chiar mai rar. Acestia sunt in special tineri cu varste cuprinse intre 19 si 24 de ani.

Potrivit unui studiu Omnibus, 16% dintre romani aleg o gustare rapida la micul dejun, ce consta in produse de patiserie sarate sau dulci, cereale sau sandviciuri, variante mai putin sanatoase. “Pentru a avea o alimentatie echilibrata, nu trebuie sa renuntam la micul dejun, deoarece acesta asigura 20-25% din necesarul energetic recomandat”, spune prof. dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul Institutului National de Diabet “Prof. dr. N. Paulescu”. Nutritionistii precizeaza ca masa de seara trebuie sa fie una cat mai usoara si saraca din punct de vedere caloric, pentru ca metabolismul incetineste seara si riscam sa luam in greutate.

Zilnic, consumam acelasi sortiment de mancare
“Astazi avem o mare diversitate de alimente, dar, in realitate, hrana noastra este monotona si provine din cateva cereale, cartofi prelucrati in fel si chip, cateva sortimente de carne – in special cea grasa, oua obtinute de la pasari crescute in conditii industrializate, grasimi artificiale si uleiuri suprarafinate”, precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Specialistul afirma ca organismul uman are nevoie de peste cincizeci de nutrienti esentiali pentru a se dezvolta si pentru a ramane sanatos fizic si mental. “Alimentatia mileniului trei este intr-adevar gustoasa, dar devitalizata”, subliniaza prof. dr. Mencinicopschi.

Fructele si legumele sunt mancate ocazional
Nutritionistii avertizeaza ca, pentru buna functionare a organismului, trebuie sa mancam zilnic fructe si legume. “Jumatate din masa zilnica trebuie sa contina fructe si legume. Aceste alimente sunt surse excelente de vitamine, minerale si antioxidanti, esentiale organismului”, mentioneaza nutritionistul Mencinicopschi.

Asezonam tot felul de sosuri la aproape orice
Medicii spun ca sosurile adaugate la friptura cu o portie de cartofi prajiti cresc valoarea calorica a preparatului. Daca tot nu putem renunta la sosuri, specialistii recomanda sa alegem sortimente sanatoase, precum mustarul. Acesta taie din kilocaloriile fripturii si cartofilor.

Bauturile carbogazoase au inlocuit apa
Nutritionistii spun ca organismul trebuie sa fie in permanenta hidratat. Sucurile cumparate din comert deshidrateaza organismul. Un alt minus al acestor bauturi este ca nu ofera corpului nicio substanta nutritiva.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cele mai nesanatoase 5 greseli alimentare pe care le faci si tu