Cele mai frecvente boli care se ascund in spatele durerilor epigastrice

Posted by Alin Marinescu on Monday, May 22, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru dureri epigastrice

Durerile de epigastru apar intr-o paleta larga de boli. In multe situatii, ele nu indica o patologie grava, insa sunt si cazuri in care din cauza intensitatii si a simptomelor asociate, riscul este mare iar persoana afectata trebuie consultata cat mai repede. 

Simptomele ce insotesc durerea epigastrica sunt diverse, in functie de boli si de statusul bolnavului. In general, acestea sunt greata, balonarea, constipatia sau diareea si varsaturile - uneori cu sange, fapt ce poate indica o afectiune serioasa.

Cauzele durerii in epigastru

1. Boli de stomac
Ulcerul, gastrita, refluxul gastric se manifesta prin durere in epigastru, lipsa poftei de mancare, greata.
In cancerul gastric, durerea este asociata cu lipsa apetitului, pierdere de greutate, varsaturi, scaun negru.

2. Boli de esofag 
Cancerul esofagian poate fi una dintre cauzele durerii epigastrice. Pe langa durere mai apar lipsa poftei de mancare, scadere in greutate, greata, varsaturi, scaune negre ca pacura.
In hernia hiatala, durerea in zona epigastru se accentueaza dupa mesele abundete sau in pozitia culcat; alte simptome: greata, arsuri in spatele sternului, gust acru.
Esofagita se manifesta pe langa durere prin greata, arsuri in spatele sternului.

3. Boli de ficat
Hepatita acuta, tumorile in lobul stang, icterul mecanic sunt tot atatea conditii medicale care se manifesta si prin durere in partea superioara a abdomenului. Alte simptome care insotesc durerea: ficat marit, scadere in greutate, urina portocalie, mancarime de piele, scaun decolorat. 

4. Boli de inima
Durerea de epigastru apare si in unele cazuri de infarct miocardic sau angina. Aici, fenomenele de insotire pot fi hipotensiunea, starea de anxietate, transpiratii, varsaturi, eventual dureri in alte sedii, cum ar fi cele toracice, respiratia se desfasoara cu dificultate, palpitatiile pot aparea.

5. Medicamente si alimente
Epigastralgia poate aparea si in urma consumului de antiinflamatoare nesteroidiene, exemplu - aspirina, sau in cazul intolerantei la lactoza. 

6. Sarcina
In sarcina, una din neplacerile la care sunt supuse viitoarele mamici este aceasta jena in portiunea superioara a abdomenului, cauzata in principal de cresterea presiunii in cavitatea abdominala. La aceasta se adauga gustul acru sau acid.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cele mai frecvente boli care se ascund in spatele durerilor epigastrice