Cele mai comune cauze ale caderii parului la barbati

Posted by Alin Marinescu on Monday, August 28, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru caderii parului la barbati

Desi este normal sa pierdem intre 50 si 100 de fire de par pe zi, caderea in exces a parului reprezinta un semn ca ceva este in neregula in corpul nostru, acest fenomen fiind o reactie la un incident care provoaca un stres mental sau fizic extrem.

Deseori, atunci cand un barbat isi da seama ca a inceput sa piarda par tinde sa intre in panica, ingrijorat de faptul ca acest proces este un semn al imbatranirii si nu mai poate fi stopat.

In realitate, insa, exista multe alte motive care ar putea sta la baza pierderii parului la barbatii, iar unele dintre ele pot fi chiar prevenite sau tratate.

Care sunt cele mai frecvente cauze ale caderii parului la barbati

Dermatita seboreica

Intalnita la orice varsta, incepand de la nou nascut si pana la varstnici, mai frecventa la barbati, dermatita seboreica se prezinta cu scuame grase si uneori aderente la nivelul scalpului, dar si la nivelul fetei, axilei, sternului, a zonei genitale. De multe ori aceasta provoaca o cadere a parului difuza din cauza inflamatiei scalpului, dar problema se remite dupa tratamentul dermatitei seboreice.

Alopecia androgenetica

Aproape nelipsita la barbatii varstici, alopecia andregenetica apare in zonele tamplelor sau in crestetul capului si progreseaza pana la pierderea totala a parului. Interesant este ca ea poate afecta si femeile si persoanele tinere, inca din a doua decada de viata. Cauzele sunt in principal genetice si hormonale, legate de o sensibilitate a firului de par la un tip special de testosteron numit dihidrotestosteron. De obicei, parul nu creste inapoi fara ajutorul unei interventii.

Ciuperca scalpului

Ciuperca scalpului poate aparea ca o descuamare furfuracee difuza a scalpului asociata cu mancarime si cadere a parului sau ca placi rotunde, rosii, inflamate, cu scame si cruste. In unele cazuri aceasta se complica cu infectii secundare bacteriene si poate deveni foarte inflamata luand forma unei adevarate tumori la nivelul scalpului, numita kerion celsi.

Caderea se opreste si parul creste inapoi in urma tratamentului si in rare cazuri se complica cu cicatrici. Aceasta afectiune afecteaza de cele mai multe ori copiii.

Psoriazisul

Boala genetica, psoriazisul poate afecta ambele sexe si apare la orice varsta. Afectiunea genereaza placi groase scuamoase si o cadere partiala a parului in zonele afectate. Se asociaza cu aceleasi placi la nivelor coatelor, genunchilor, membrelor, trunchilui, dureri articulare, deformare si ingrosare a unghiilor. Parul creste dupa tratamentul corect zonelor afectate de psoriazis.

Alimentatia

Relatia dintre produsele alimentare si par poate fi explicata destul de simplu prin faptul ca parul este compus dintr-o proteina numita keratina, componenta importanta a pielii, unghiilor si parului. Este, deci, esential sa includem in dieta suficiente proteine. O dieta saraca in aceasta substanta va forta corpul sa foloseasca proteinele disponibile pentru alte scopuri, cum ar fi reconstructia celulelor, lipsind astfel parul de beneficiile pe care acestea le aduc.

In acest sens, spanacul, migdalele, nucile sau tofu sunt alimente cu efecte surprinzatoare asupra parului. Ceaiul verde este si el eficient, deoarece blocheaza dihidrotestosteronul (DHT), hormonul care cauzeaza pierderea parului.

Dr. Laurentiu Vladau, specialist dermatologie si venerologie
Clinica Hebra Dermatologie

sursa: ziare.com

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cele mai comune cauze ale caderii parului la barbati