Cele mai comune carcinogene de care ar trebui sa te feresti

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, September 5, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Un carcinogen este o substanta incadrata de specialisti ca producand cancer. Poate fi vorba despre o substanta existenta in aer, parte a unui produs pe care il utilizezi pentru a face curat sau o chimicala adaugata in mancarea sau bautura procesata.

Simplul contact cu un carcinogen nu inseamna ca automat vei face cancer. Riscul de a dezvolta aceasta boala depinde de foarte multe alte lucruri, printre care de cat de mult timp ai fost expus la acel carcinogen, de zestrea ta genetica etc.,potrivit site-ului de stiri medicale webmd.com.

Tutunul ocupa primul loc in topul substantelor carcinogene. Nu are importanta daca esti fumator pasiv sau activ, 70 de chimicale existente in tutun sunt incadrate drept carcinogene pentru ca produc modificari la nivelul ADN-ului. Chiar si fumatorii de tigarete „usoare“ au aceleasi riscuri precum ceilalti fumatori, astfel ca singura metoda de siguranta ramane renuntarea la acest obicei.

Radonul este un gaz care in mod normal se gaseste in natura, unde este inofensiv. Daca insa concentratia sa creste intr-un spatiu inchis si este inspirat, ajunge in plamani si ii distruge. Acesta este prima cauza de cancer de plamani la nefumatori. Radonul nu se poate vedea sau mirosi, insa exista teste speciale care pot masura nivelul in interiorul unei case, de exemplu.

Azbestul – un mineral fibros din grupa silicatilor, folosit mai ales in constructii – odata ajuns in plamani produce cancer. Persoanele care intra la serviciu in contact cu acesta trebuie sa poarte costum special de protectie, iar daca aveti un acoperis la casa care contine azbest e nevoie sa-l indepartati urgent.

Prajelile sunt si ele pe lista. Anumite legume bogate in amidon precum cartofii, atunci cand sunt prajite, coapte sau fripte mult timp si la temperaturi inalte formeaza o substanta chimica numita acrilamida. Aceasta substanta este continuta si in chipsuri si biscuiti, cafea sau paine prajita. Potrivit EFSA – Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara – acest compus este genotoxic si carcinogen putand sa deterioreze AND-ul si sa provoace cancere. Potrivit aceleiasi surse, cei mai expusi sunt copiii.

Formaldehida este prezenta in multe substante destinate curateniei in casa. Studiile facute au aratat ca acele persoane care sunt expuse acestei substante si la munca au un risc mai mare de cancer. Recomandarea este de a aerisi casa in fiecare zi si de a tine nivelul umiditatii cat mai jos, cu ajutorul aparatului de aer conditionat sau dezumidificatorului.

Razele ultraviolete care provin de la soare sau de la solar se absorb prin piele ducand la marirea riscului de cancer. Poluarea si modificarile climatice au redus stratul de ozon facand aceste raze mult mai puternice. In consecinta, este necesar sa te protejezi prin creme, ochelari de soare, imbracaminte adecvata si, nu in ultimul rand, prin evitarea saloanelor de bronzat.

Alcoolul in cantitate mare creste riscul in diverse tipuri de cancere: de gat si de cap; de esofag; de san; de ficat sau colorectal. sursa: adevarul.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cele mai comune carcinogene de care ar trebui sa te feresti