Cele mai bune trucuri ca sa reduci aportul zilnic de calorii

Posted by Alin Marinescu on Thursday, August 23, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Poate sa fie greu sa stii cum sa faci acest lucru in fiecare zi. Doctorul sau un consultant in nutritie te pot ajuta cu un plan  de slabit care sa contina schimbarile de dieta si activitatile sportive pe care trebuie sa le faci. Daca vrei o varianta mai simpla, exista posibilitatea de a opta pentru un plan de dieta gratuit, bazat pe nivelul de activitate sportiva si pe greutatea la care vrei sa ajungi. Aceste planuri pot fi gasite pe Internet. Cele mai bune trucuri ca sa reduci aportul zilnic de calorii 

Inlocuieste carnea cu legume. Motivul este simplu: legumele au mai putine calorii dar, pentru ca au un continut ridicat de fibre si de apa, iti pot oferi aceeasi senzatie de satietate. Si, impreuna cu nutrientii pe care le contin, te vor ajuta sa te simti satisfacut, desi vei consuma mai putine calorii.

Gateste la gratar. Atunci cand gatesti pe ochiul de aragaz sau la cuptor, carnea si legumele vor absorbi tot untul sau uleiul in care sunt gatite, ceea ce adauga mai multe calorii. Daca le prepari la gratar, grasimea in exces se va scurge din mancare peste carbunii incinsi. Nu ai posibilitatea sa faci gratar afara? Poti obtine acelasi efect daca gatesti pe gratarul cuptorului, punand dedesubt o tigaie in care sa se scurga grasimea rezultata.

Gateste in apa. Aceasta tehnica presupune scufundarea mancarii intr-un lichid, orice fel de lichid, de la apa si vin pana la o zeama de legume. Este o metoda excelenta sa nu adaugi grasime atunci cand gatesti oua dar este la fel de buna pentru legume, peste, pui si chiar fructe. Si este foarte simpla: pune mancarea in apa fierbinte si las-o pana se termina de gatit.

Renunta la maioneza. O singura lingura de maioneza are 100 de calorii. Si oare iti este suficienta doar una singura? Foarte multe sosuri cremoase si dressinguri de salate au un continut ridicat de calorii. Cel mai simplu mod de a le tine evidenta este sa citesti eticheta produsului. Versiunile cu mai putina grasime sau light au mai putine calorii, dar poti incerca o alta optiune, cum este mustarul iute. O lingura de mustar iute contine doar 15 calorii.

Cauta inlocuitori mai sanatosi. De exemplu, cumpara lapte degresat in locul celui integral sau iaurt degresat in loc de smantana. Sorbetul s-ar putea sa-ti potoleasca pofta de inghetata cu mai putine calorii. Citeste eticheta produsului si nu uita sa respecti cantitatile atunci cand compari numarul de calorii.

Adaugi branza la orice mananci? Spune nu si atunci vei scapa de 100 de calorii. Poti adauga aroma si textura mancarurilor daca pui salata verde, rosii, ardei sau chiar mustar. Considera branza ca pe o tratatie ocazionala iar daca nu poti sa faci asta, alege un sortiment de branza degresata.

Sa nu bei calorii! Cafeaua si ceaiul sunt excelente, fiind bauturi cu un continut scazut de calorii. Dar, daca adaugi putina smantana si 2 lingurite de zahar, ajungi la 60 de calorii pentru 100 de ml de bautura. La 300 de ml pe zi, vei avea un aport de calorii mai mare decat cel din foarte multe tipuri de sucuri. Iar un Frappuccino iti va aduce cel putin 400 de calorii.

Ia gustari usoare! Vei acumula mai putine calorii si vei adauga fibre in alimentatia ta daca alegi sa consumi humus cu telina, morcovi si ardei gras in loc de lipii sau turte. Inlocuieste chipsurile de cartofi si pufuletii cu branza cu o varianta mai aerata, cum sunt floricelele de porumb. Un pont: pune-ti o portie din gustarea ta pe o farfurie sau intr-un bol. Asa este mai usor sa monitorizezi cat de mult mananci decat daca ai manca direct din punga sau dintr-o cutie.

Nu fi lacoma! Desi punga „family size” pare o oferta mai buna, va face mai greu de controlat cantitatea pe care o mananci. Daca nu intentionezi sa o portionezi chiar tu, este mai bine sa cumperi pungi mai mici care sa contina cate o singura portie. Astfel, chiar daca nu te poti abtine, vei stii exact cate calorii ai consumat si cum sa le faci parte dintr-un plan de dieta atent contorizat.

Bea apa! Mai ales in locul bauturilor carbogazoase si a sucurilor care sunt pline de calorii si zahar. Iar sucurile fara zahar nu sunt mai bune deloc. Unele studii au indicat faptul ca pofta pentru dulciuri este mai mare atunci cand bei, la fel si tendinta de a lua kilograme in plus.

Nu sari peste masa de dimineata! Saritul peste micul dejun pare o metoda la indemana ca sa mai reduci aportul de calorii. Dar, de fapt, tendinta este de a manca mai multe alimente nesanatoase in timpul zilei si a creste astfel aportul de calorii si sansele de ingrasare. Insa este important si ce alegi sa consumi la micul dejun:  ouale sunt o sursa excelenta de proteine si sunt foarte satioase. In comparatie cu „carbohidratii simpli”, obtinuti din faina alba, asa cum suunt gogosile sau covrigii, ouale te ajuta sa mananci mai putin de-a lungul zilei.

Mananca incet! Te vei simti mai satul si este posibil sa ai un aport mai mic de calorii. Te poate ajuta sa te concentrezi la ceea ce faci. Mananca cu inghitituri mici si mesteca bine. Asa iti poti da seama mult mai repede cand te-ai saturat.

Planifica-ti mesele! Este mai usor sa treci pe langa un restaurant fast food atunci cand stii ca acasa te asteapta o masa sanatoasa. Alege retetele cu calorii putine si care sunt usor de preparat. Pregateste-ti mai multe mese in avans in zilele in care ai timp liber la dispozitie. sursa: eva.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cele mai bune trucuri ca sa reduci aportul zilnic de calorii