Cel mai simplu test pe care il poti face acasa pentru a depista uleiul de masline falsificat

Posted by Alin Marinescu on Sunday, January 14, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru ulei de masline

Tom Mueller, autorul cartii "Extra virginitate: sublima si scandaloasa lume a uleiului de masline" sustine ca 70% din uleiul de masline extra-virgin vandut in intreaga lume este diluat cu uleiuri de mai slaba calitate, nefiind astfel la fel de bun pentru sanatatea, dar si pentru buzunarul dumneavoastra. Iar interesul este mare pentru aceasta diluare, intrucat industria uleiului de masline este de miliarde de dolari anual. Mueller a facut testul "virginitatii" pentru toate marcile de ulei de masline vandute in Australia si, in urma analizelor, a constatat că nici macar o singura marca de ulei de masline nu era "extra virgina"! E foarte greu in a spune, doar prin gustare, daca un ulei de masline este cu adevarat "extra virgin"; nici macar expertii n-o pot face. Exista insa un truc prin care puteti afla daca uleiul de masline este unul veritabil.

Testarea uleiului de masline
Uleiul de masline este inflamabil si ar trebui sa fie capabil sa intretina arderea unei lampi. Daca n-o face, inseamna ca nu este ulei de masline extra-virgin. Un alt test simplu si relevant este urmatorul: pune pe o farfurie un servetel peste care adaugi o lingura de ulei de masline si il lasi 24 de ore si vezi a ce miroase. Apoi ii dai foc si mirosi din nou pentru a vedea daca miroase a masline sau gudron. Mai exista o metoda folosita de multi pentru a depista uleiul de masline falsificat. Este vorba de pastrarea uleiului pentru cateva zile la frigider. Unii consumatori cred ca uleiul este extravirgin in cazul in care acesta incepe sa se solidifice. Cu toate acestea, acest lucru nu este un test precis. Uleiurile mononesaturate, cum ar fi uleiul de masline se va solidifica in interiorul frigiderului, in timp ce uleiurile polinesaturate, cum ar fi de floarea soarelui si uleiul de sofranas nu se vor solidifica. Noile uleiuri aparute (care nu sunt ulei de masline), cu un continut ridicat de acid oleic, se solidifica. In realitate, acesta este un test pentru a vedea daca uleiul este mononesaturat sau nu, nu este un test prin care sa verificam calitatea uleiului de măsline extravirgin.

Sfaturi importante pentru alegerea unui ulei de calitate
Un criteriu relativ sigur ramane pretul. Cu cat platesti mai mult pentru o sticla de ulei de masline extravirgin, cu atat sansele sa fie cu adevarat de calitate sunt mai mari. Cumpara doar uleiul de masline ambalat in sticle inchise la culoare sau in butoiase metalice, fiindca lumina afecteaza calitatea produsului. Culoarea uleiului de masline propriu-zis nu este un criteriu al calitatii produsului. Acesta difera de la verde la auriu datorita maslinelor folosite. Mirosul si gustul, in schimb sunt criteriile poate cele mai importante in alegerea uleiului de calitate. Evita-l pe cel care miroase a ranced, a mucegai, care are gust metalic, de ars sau de carton. Gustul uleiului de masline extravirgin real este puternic, fructat, piperat, amar si uneori inecacios. Aciditatea uleiului extravirgin trebuie sa fie sub 0,8.
E bine sa cumperi uleiul de masline cat mai aproape de data de culegere a maslinelor (unele sticle au inscrisa data recoltarii maslinelor). Daca nu au precizata aceasta data, uita-te dupa data expirarii. Termenul de valabilitate ar trebui sa fie de doi ani de la data imbutelierii.
Studiile realizate indica faptul ca odata cu trecerea zilelor, saptamanilor, lunilor si anilor, dupa recoltare continutul de polifenoli din masline si uleiul de masline se diminueaza. Beneficiile aduse sanatatii de uleiul de masline sint in proportie de 99% legate de prezenta acestor polifenoli. "Trebuie sa ne gandim la uleiul de masline ca la un suc de masline cu o viata de cel mult doi ani", atrage atentia Selina Wang, director de cercetare in cadrul UC-Davis Olive Center. Altfel spus, dupa 24 de luni de la recoltarea fructelor, ceea ce inseamna poate 18 luni de la presare si imbuteliere, uleiul de masline nu mai aduce niciun beneficiu sanatatii - este doar o grasime vegetala.

Fata ascunsa a industriei uleiului de masline
Uleiul de masline a jucat un rol remarcabil in cultura mediteraneana de peste 2.000 de ani, fiind iubit de gurmanzii din toata lumea. Cu toate acestea, industria are secretele ei. Site-ul new-yorkez Business Insider a rezumat fata intunecata a acesteia in 20 de exemple graitoare. Cea mai mare parte din mult uzitatul "ulei de masline extravirgin original din Italia" nu e ceea ce pretinde eticheta. Cateodata, acesta nu este extravirgin, cateodata nici italian, iar alteori, nici macar facut din masline. Iata ce trebuie sa stii despre una dintre cele mai profitabile afaceri din lume, care se poate compara usor cu industria drogurilor:

Uleiul de masline este mult mai scump decat alte soiuri de ulei, dar in mod surprinzator, este foarte usor de falsificat.
Industria falsa a uleiului de masline este la fel de veche ca si cea adevarata. In trecut, negustorii amestecau uleiul cu untura.
In Roma antica, consumul de ulei de masline pe cap de locuitor era de 50 de litri pe an, datorita valorii mare a acestuia, oamenii fiind pregatiti atunci sa cheltuiasca aceeasi cantitate de bani care se da astazi pe petrol.
Romanii luau mult mai in serios problema uleiului de masline fals decat se face astazi. Containerele erau marcate cu greutatea uleiului, numele fermei unde s-au presat maslinele, comerciantul care a transportat uleiul.
Industria falsificarii a continuat in timpurile moderne. In romanul original "Godfather", personajul Vito Corleone s-a bazat pe povestea unui mafiot adevarat din industria uleiului de masline, pe nume Joe Profaci.
Domenico Ribatti, odata cel mai mare dealer din lume in domeniu, a fost condamnat la 13 ani de inchisoare in anii '90.
Odata cu subventiile Uniunii Europe, o dimensiune complet noua s-a adaugat fraudei din industrie. Curtea Europeana a Auditorilor a raportat faptul ca 87% din cazurile de delapidare a fondurile UE acordate pentru aceasta industrie s-au inregistrat in Italia, in perioada 1985-2000.
In paralel, consumul de ulei de masline creste constant - cu 37% in sudul Europei si cu 100% in America de Nord.
Se crede ca acesti factori au dus la infiltrarea membrilor din organizatii mafiote in industrie, din cauza ca pedepsele pentru falsificare in domeniul food sunt pe jumatatea celor din business-urile cu droguri.
Profiturile sunt comparabile insa, cu cele obtinute din contrabanda cu droguri.
In 2005, autoritatile italiene au spart o organizatie criminala care detinea 100.000 de litri de ulei de masline fals, valorand aproape 8 milioane de dolari.
Mafia din domeniu a dezvoltat metode prin care uleiul fals trecea usor de testele chimice. Testul gustului este mai greu de pacalit, dar metoda a fost foarte putin sustinuta de Uniunea Europeana, din cauza costurilor ridicate.
In aprilie 2007, ministrul agriculturii din Italia a recunoscut ca a investigat 787 de producatori din bransa, dintre care 205 au fost gasiti vinovati de falsificare, etichetare falsa si alte infractiuni.
In 2007, s-a raportat faptul ca doar 4% din uleiul de masline pe care il exporta Italia era ulei de masline pur italienesc.
Italia vinde de trei ori mai mult ulei de masline decat produce.
70% din "uleiul de masline extravirgin" care se comercializeaza este probabil fals.
In SUA, o mare cantitate de ulei de masline cu etichete ce spun ca e importat din Italia, nu a fost facut din masline din Italia.
SUA s-a aliniat standardelor de verificare in domeniu abia anul trecut.
De aceea, 50% din uleiul de masline de vanzare in magazinele din SUA este, de obicei, fals.
Problema este una serioasa, avand in vedere ca in 1981, nu mai putin de 600 de persoane au murit si alte 25.000 au fost spitalizate in urma cazului denumit "sindromul uleiului toxic".

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cel mai simplu test pe care il poti face acasa pentru a depista uleiul de masline falsificat