Cel mai mare studiu de acest fel scoate la iveala pericolele reale ale alcoolului

Posted by Alin Marinescu on Friday, August 31, 2018 Under: Stiri din Sanatate

O noua cercetare stiintifica arata ca nu exista un nivel sigur al consumului de alcool. Publicat pe 24 august in jurnalul The Lancet, cercetatorii demonstreaza ca in 2016, aproape 3 milioane de decese din intreaga lume au fost atribuite consumului de alcool, inclusiv 12% dintre toate decesele la barbatii intre 15 si 49 de ani.

„Riscurile de sanatate asociate cu alcoolul sunt masive”, a precizat Emmanuela Gakidou, autoarea principala a studiului de la Institute for Health Metrics and Evaluation din cadrul Universitatii Washington si autorul principal al studiului. „Descoperirile noastre sunt in concordanta cu alte studii, care au gasit corelatii clare si convingatoare intre consumul de alcool si mortile premature plus aparitia unor afectiuni precum cancerul si bolilor cardiovasculare”, adauga cercetatoarea.

Studiul nu face distinctia intre diferitele bauturi alcoolice, precum vinul, berea sau bauturile spirtoase, din cauza lipsei datelor. Totusi, cercetatorii au avut la dispozitie date cu privire la decesele si bolile asociate consumului de alcool in general, scrie descopera.ro, care citeaza Medical Xpress. S-a mai observat si ca tiparele variaza mult in functie de tara si gen, de consumul mediu per fiecare consumator si bolile care si atribuite alcoolului. La nivel global, in 2016, mai mult de doua miliarde de oameni sunt bautori, iar 63% dintre acestia sunt barbati.

Studiul face parte din proiectul Global Burden of Disease (GBD) si cauta sa determine urmarile consumului de alcool si al tiparelor acestora intre anii 1990 si 2016 pentru 195 de tari, in functie de varsta si sex. „Cu cea mai mare baza de date de pana acum, studiul face ca relatia dintre sanatate si alcool sa fie clara - bautul cauzeaza probleme substantiale de sanatate in mai multe moduri, in intreaga lume”, a adaugat Griswold. In 2016, opt dintre cele zece tari cu cele mai mici rate ale decesului atribuit consumului de alcool erau tari din Orientul Mijlociu, precum Iordania, Arabia Saudita si Siria. La polul opus, sapte din cele zece tari cele mai mari consumatoare de alcool sunt in zona baltica, estul Europei si centrul Asiei, precum Rusia, Lituania, Ucraina si Kazahstan.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cel mai mare studiu de acest fel scoate la iveala pericolele reale ale alcoolului