Ceapa alba sau rosie? Care este mai sanatoasa?

Posted by Alin Marinescu on Monday, December 4, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru ceapa rosie

Toate tipurile de ceapa sunt considerate a fi superalimente, cu un pronuntat efect antioxidant, anticancerigen, antiviral si antibacterian. De asemenea, contin foarte multi nutrienti si compusi benefici pentru organism. Cei mai multi oameni considera ca diferentele sunt date doar de culoarea si gustul fiecarei varietati de ceapa dar, examinand diferentele nutritionale dintre ceapa rosie si cea alba, vom constata ca ceapa rosie are mai multe beneficii nutritionale decat cea alba.

Ceapa rosie are o pronuntata culoare purpurie si, cel mai adesea, este folosita cruda, in salate, sosuri sau sandvisuri. Ceapa alba are un gust mai putin pronuntat, iar culoarea sa este foarte deschisa. Ambele varietati de ceapa au un indice glicemic scazut (10) si asigura 10% din necesarul zilnic de vitamina C si de calciu. Desi ceapa alba contine cu 0.5 % mai multe fibre si o cantitate mai mare de sulf, ceapa rosie o depaseste in ceea ce priveste alti nutrienti importanti pentru organism. Ceapa rosie este de asemenea un puternic agent anticancerigen si are proprietati anticoagulante. În plus, ceapa rosie contine mai putin zahar decat ceapa alba. 

Proprietati antioxidante. Ceapa rosie are cel mai mare continut de substante antioxidante din familia cepei. Are mai multi flavonoizi decat ceapa alba, iar ceapa galbena se afla la jumatatea clasamentului, intre cea rosie si cea alba. Ceapa rosie contine intre 415 si 1917 mg de flavonoizi, in comparatie cu ceapa alba care contine intre 270 si 1187 mg. Unul dintre cei mai importanti flavonoizi din ceapa rosie este quercetina, foarte important in lupta impotriva radicalilor liberi din organism. Ceapa rosie este foarte bogata in antocianine, de unde vine si culoarea purpurie. Studiile au aratat faptul ca ceapa rosie contine cel putin 25 de antocianine diferite.

Proprietati anticancerigene. Datorita cantitatii mari de antioxidanti, ceapa rosie ofera o protectie mai buna impotriva cancerului decat ceapa alba sau cea galbena. Quercetina si alicina prezente in ceapa rosie contribuie la reducerea inflamatiilor, fiind foarte eficiente in preventia si lupta impotriva cancerului. Studiile au aratat ca un consum regulat de ceapa contribuie la scaderea riscului de cancer la stomac, laringe, esofag si ovarian. Conform unui studiu, riscul de cancer stomacal scade cu pana la 50% daca se consuma zilnic o jumatate de ceapa rosie.

Efect anticoagulant. Ambele soiuri de ceapa au proprietati anticoagulante, dar ceapa rosie este mai eficienta in reducerea vascozitatii sangelui datorita cantitatii mai mari de flavonoizi pe care o contine.

Nivelul de flavonoizi este mai mare in straturile exterioare ale cepei. Asadar, nu risipi aceste straturi atunci cand cureti ceapa. Potrivit unui studiu, in primele doua straturi exterioare sunt prezenti peste 75% dintre antioxidanti si antocianine. Asigura-te ca mananci suficient de multa ceapa. Pentru un adult este recomandat un consum de 3 cepe intr-o saptamana, pentru o protectie eficienta impotriva cancerului. Pentru a beneficia la maxim de toti nutrientii, include in dieta toate tipurile de ceapa dar asigura-te ca mananci cel putin o ceapa rosie pe saptamana.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ceapa alba sau rosie? care este mai sanatoasa?