Ceaiuri de plante, folositoare iarna

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, January 9, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Ceai De ghimbir

Principalele probleme de sanatate care apar iarna sunt din cauza frigului. Pentru a le preveni ne putem incalzi cu ceaiuri sau infuzii din plante medicinale, suficient de calde. Ceaiurile sunt eficiente pentru incalzirea organismului, pentru prevenirea deshidratarii si a scaderii temperaturii corpului. in plus, sunt foarte multe plante medicinale eficiente pentru mentinerea sanatatii, din care se pot prepara ceaiuri aromate, placute la gust.

Potrivit specialistilor, oamenii sufera cand le este frig, atunci nivelul de serotonina este redus si in plus apare si senzatia de a manca mai mult. Cu cat sunt ingerate mai multe calorii din alimente grase, apare in creier un sentiment de fericire si astfel se explica pofta de mancare crescuta iarna. Pentru a preveni obezitatea in lunile de iarna trebuie consumate multe ceaiuri deoarece acestea elimina senzatia de foame, scad pofta de mancare prea mare. Ceaiurile trebuie sa fie cat mai calde pentru a incalzi organismul, pentru a nu lasa frigul sa creeze un disconfort in organism si sa ne deterioreze sanatatea.

Ceaiul de scortisoara
Acest condiment este aromat si are un efect foarte bun de incalzire a organismului. Se foloseste chiar si in vin fiert in perioada lunilor de iarna pentru aroma sa speciala, dar si in alte bauturi calde: lapte, infuzii din plante, cafea. Ceaiul de scortisoara ajuta in combaterea afectiunilor cauzate de frig, este un bun remediu contra extremitatilor reci, ofera o stare de bine in organism si calmeaza durerile de articulatii. Ceaiul de scortisoara se poate combina si cu alte plante medicinale sau cu alte ingrediente valoroase pentru sanatatea organismului, ca de exemplu:

Ceai de scortisoara si coaja de portocale – incalzeste organismul, previne raceala.
Ceai de scortisoara si lamaie – creste imunitatea organismului.
Ceai de scortisoara si miere de albine – are actiune detoxifianta pentru organism.
Ceai de scortisoara si menta – calmeaza sistemul nervos.

Ceaiul de ghimbir
Ghimbirul stimuleaza circulatia sangvina, previne raceala, tulburarile tractului gastro-intestinal, incalzeste corpul, creste imunitatea organismului. Ceaiul de ghimbir are proprietati energizante, calmante, este recomandat in cazuri de sinuzita, congestii respiratorii, febra, raguseala, inflamatii la gat. Acest ceai se poate combina cu nucusoara, citrice, ceai verde, miere de albine, frunze de menta, cuisoare si piper negru. Iata cateva variante de ceai cu ghimbir:

Ceaiul din ghimbir, lamaie si ceai verde – energizeaza si incalzeste corpul.
Ceaiul din ghimbir, ceai verde, nucusoara si doua cuisoare – are o aroma deosebita si ajuta in tratamentul tusei, racelii, durerilor de gat si pneumoniei.
Ceaiul din ghimbir, lamaie si suc de mere – este o bautura calda, aromata, revigoranta pentru organism.
Vinul fiert condimentat cu mirodenii

In lunile de iarna se recomanda sa se bea ocazional cate o cana de vin fiert. Acest preparat ofera o stare de relaxare si incalzeste corpul. Unii spun despre vinul fiert ca are efect de medicament pentru ca intensifica circulatia sangelui ceea ce este important pentru extremitatile reci, iar in plus calmeaza si imbunatateste starea de buna-dispozitie, devii mai vesel si mai jovial. Totusi mare atentie cu bauturile alcoolice, mai ales daca sunt anumite probleme de sanatate! Vinul fiert se prepara din vin rosu si diferite mirodenii: coaja de portocala, cuisoare, nucusoara, piper negru, felii de fructe coapte si uscate, migdale prajite si stafide. Se indulceste cu putin zahar, iar pentru un plus de aroma se adauga si o feliuta de lamaie.

Ceaiul de usturoi
In sezonul de iarna organismul poate fi mai sensibil la infectii, de aceea este importanta cresterea imunitatii acestuia. Usturoiul este un antibiotic natural excelent care poate fi folosit ca ingredient in diferite preparate culinare, dar si in infuzii si ceaiuri, pentru prevenirea infectiilor respiratorii, bolilor provocate de virusuri si microorganisme.

Ceaiul de usturoi se prepara din doi catei de usturoi infuzati timp de 5 minute in 200 ml apa fierbinte. Se bea cald, indulcit cu miere si aromat cu o feliuta de lamaie. Are numeroase beneficii pentru organism: previne bolile respiratorii, raceala si gripa; combate tusea, flatulenta si candidoza; curata sistemul digestiv; amelioreaza simptomele de bronsita; scade riscul de boli arteriale si boli cardiace; scade nivelul de colesterol din sange; previne cancerul; elimina toxinele din organism; ajuta la descompunerea grasimilor si la scaderea in greutate; previne si combate diareea si dizenteria; creste imunitatea organismului.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ceaiuri de plante  folositoare iarna