Ce virus foarte periculos ne-au dat maimutele

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, October 17, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru virusul hiv

Modul in care a aparut SIDA surprinde pe toata lumea: jumatate dintre tulpinile principale ale virusului imunodeficientei umane, HIV-1, provin de la gorilele din Camerun. Oamenii au fost infestati de acest virus prin consumul de carne de maimuta, au anuntat oamenii de stiinta.

HIV contine 4 grupuri de tulpini virale

HIV-1, virusul care declanseaza SIDA, contine patru grupuri de tulpini virale, iar fiecare dintre acestea reprezinta o transmisie separata intre specii a versiunii simiene a virusului, care a trecut de la maimute la oameni, informeaza Reuters.

Studiile anterioare au identificat cimpanzeii din sudul Camerunului drept sursa a grupului M din cadrul HIV-1, un virus care a infectat peste 40 de milioane de oameni pe plan mondial si a declansat pandemia de SIDA. Aceeasi origine o are si grupul N, limitat geografic, identificat la doar aproximativ 20 de persoane.

Pana la noul studiu, sursa celorlalte doua grupuri, O si P, nu a fost confirmata. Noua cercetare, publicata in Proceedings of the National Academy of Sciences, a aratat faptul ca cele doua tulpini virale isi au originea in gorilele de campie din sudul Camerunului.

"Astfel, s-a aratat ca atat cimpanzeii, cat si gorilele gazduiesc virusuri care sunt capabile sa depaseasca bariera dintre specii si sa ajunga la oameni, cauzand pandemii majore", a declarat medicul virusolog Martine Peeters, de la Institutul de cercetare si dezvoltare din cadrul Universitatii Montpellier din Franta.

Cercetatorii au examinat mostre de fecale provenind de la mai multe populatii de gorile din centrul Africii, inclusiv de la cele de campie vestice, cele de campie estice si cele de munte care traiesc in Camerun, Gabon, Republica Democrata Congo si Uganda, incercand sa depisteze prezenta versiunii simiene a HIV.

Analizele genetice au indicat faptul ca gorilele de campie vestice reprezinta sursa grupurilor virale O si P din cadrul HIV-1.

Modul de transmitere al virusului HIV

"Modul de transmitere a virusului a constat cel mai probabil in expunerea la sangele infectat si/sau tesuturi infectate in timpul transarii carnii animalelor vanate", a precizat Martine Peeters.

Virusurile din grupul O, al doilea ca frecventa din clasa HIV-1, s-au raspandit in Camerun, Gabon, Nigeria si in tarile invecinate si au infectat peste 100.000 de persoane. Virusurile din grupul P au fost identificate la doar doi pacienti din Camerun.

Oamenii de stiinta spun ca grupul O a aparut la inceputul secolului al XX-lea. Grupul P a aparut putin mai tarziu in acelasi secol.

Beatrice Hahn, microbiolog la Universitatea Pennsylvania din Statele Unite, coautor al studiului, considera ca in organismul uman nu exista proprietati mostenite care sa fie capabile sa previna tulpina din grupul viral O sa devina cauzator de pandemii, asa cum a facut-o deja grupul M.

"In acest caz, oamenii au avut pur si simplu noroc", a spus cercetatoarea americana.

Un alt tip de virus, denumit HIV-2, este restrictionat in principal la vestul Africii, este mai putin transmisibil decat HIV-1 si determina o progresie mai lenta catre SIDA. Acest virus a fost transmis la oameni de o specie de maimute - sooty mangabey - care traiesc in Africa de Vest.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce virus foarte periculos ne-au dat maimutele