Ce trebuie sa stim despre ulcer

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, September 6, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru ulcer

Ulcerul este afectiunea digestiva cu care se lupta omul modern si care isi face simtita prezenta atunci cand la nivelul mucoasei gastrice apar anumite leziuni. Unele persoane resimt durerea o perioada indelungata, dupa care aceste episoade devin tot mai rare. Factorii care favorizeaza aparitia ulcerului: stresul, alcoolul, fumatul, consumul de alimente care stimuleaza secretia gastrica (cacao, cafea, afumaturi, prajeli, sosuri) unele medicamente (antiinflamatorele) etc.

La copii, ulcerul poate fi greu de identificat. De multe ori, se manifesta in timpul virozelor si ''imprumuta'' din simptomele infectiilor respiratorii.

Simptomele cele mai frecvent intalnite: durerea, greata, varsaturile, eructatiile, balonarile, cresterea sau scaderea poftei de mancare. ”Durerea poate aparea ca o senzatie de foame dureroasa sau ca o arsura in epigastru (capul pieptului). De regula, aceste senzatii apar inainte de masa, sunt calmate de consumul de alimente, dar reapar pe parcurs.

De obicei, la ulcerul deodenal durerea se instaleaza mai aprig primavara si toamna, iar la ulcerul gastric vara si iarna. Episoadele dureroase dureaza 3-4 saptamani.

Diagnosticul se pune in urma examenului clinic, dar exista si situatii cand consultul trebuie completat de examenul radiologic, endoscopic, studiul secretiei gastrice si testul pentru determinarea prezentei Helicobater Pylori”, precizeaza medicul Ramona Andronache pentru Gandul.

Complicatiile ulcerului: hemoragia digestiva (sangerare masiva), perforatia, care poate duce la peritonita, stenoza pilorica, o ingustare a sfincterului situat intre stomac si duoden, care poate cauza varsaturi bruste. In general, ulcerul se trateaza medicamentos. Daca in urma tratamentului nu se amelioreaza simptomele, se poate recurge la interventia chirurgicala.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce trebuie sa stim despre ulcer