Ce trebuie sa stim despre termenul de valabilitate al alimentelor

Posted by Alin Marinescu on Saturday, May 12, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Daca te-ai hotarat sa iti schimbi regimul alimentar si sa il adopti pe cel raw, probail una dintre intrebari este: va trebui sa gatesc mai des? Nu neaparat. Intr-adevar, o parte dintre alimente se altereaza mai repede daca le pastrezi crude, deci trebuie sa fii tot timpul atenta la termenul de valabilitate al alimentelor cumparate,  dar majoritatea se mentin la fel de bine si fara sa treaca… prin foc. Iata cateva trucuri:

In cazul in care membrii familiei inca mai consuma mancare gatita, ai grija sa depozitezi separat cele doua tipuri de alimente. Bacteriile din produsele crude pot contamina foarte usor alimentele gatite.
Intotdeauna pastreaza mancarea cruda in cutii sau recipiente cu capac si incearca sa o asezi pe primele rafturi ale frigiderului. Insa, daca ai si mancare gatita in frigider, asaza-le astfel: intai cea preparata, apoi cea cruda – astfel vei evita ca din ce-a de-a doua sa se scurga diverse lichide.
Odata ce ai dezghetat o mancare nepreparata termic, nu o mai congela.
Retine ca odata ce ai pus un produs la congelator, data de valabilitate a acestuia nu mai conteaza.
Iata o lista de alimente si termenul de valabilitate  dupa care sa te ghidezi:

Fructe uscate – pot fi tinute pana la 6 luni in frigider si pana la un an in congelator.
Mere – acestea pot fi tinute in frigider pana la 5 luni.
Pere, piersici, nectarine, prune – rezista 2-5 zile in frigider si pana 6 luni in congelator.
Banane – pastreaza-le la temperatura camerei (21 ºC). Daca vrei sa le congelezi, pune-le intregi sau descojeste-le si paseaza-le.
Moluste, stridii – rezista pana la 10 zile in congelator. Depoziteaza-le in propriul lichid, in pungi sau cutii speciale.
Creveti, calamari, midii – rezista 1-2 zile la frigider si 3-6 luni congelate. Ca sa ingheti, pune-le in pungi speciale si adauga apa cat sa le acopere.
Faina – o poti tine timp de 6 luni, la temperatura camerei. Acelasi termen il are si in frigider (unde este cel mai recomandat sa o tii).  In congelator rezista pana la un an.
Miere – se mentine bine la teperatura camerei, chiar si un an. Ai grija doar ca borcanul in care sta sa se inchida bine.
Nuci – le poti tine 4 luni la temperatura camerei, un an in frigider, 2 ani in congelator.
Masline – rezista chiar si un an la temperatura camerei.
Ulei de masline – il poti tine pana la 2 ani la temperatura camerei. Alte uleiuri (cel de rapita, de exemplu) are termenul de valabilitate injumatatit.
Fasole, mazare – 3-6 zile la frigider, 8-12 luni la congelator.
Varza – rezista o saptamana in frigider, dar nu o congela – contine prea multa apa si se deterioreaza.
Legumele verzi (spanac, salata verde) – le poti tine fara griji, in frigider, intre 3 si 5 zile. La congelator rezista 8-12 luni.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce trebuie sa stim despre termenul de valabilitate al alimentelor